Nieuws/Financieel
407178
Financieel

Europese beurzen wachten op banenrapport VS

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam zal de handelsdag naar verwachting met een plus beginnen. Beleggers doen rustig aan in afwachting van het banenrapport in de Verenigde Staten dat pas 's middags wordt gepubliceerd. Het rapport telt voor beleidsmakers zwaar mee bij de beslissing om al dan niet de rente verder te verhogen.

Tot die tijd wacht beleggers een keur aan macro-economische cijfers. Zo worden Europese cijfers over de dienstensector gepubliceerd en doen ook belangrijke eurolanden als Frankrijk, Italië en Duitsland dit afzonderlijk van elkaar. Ook worden data over de detailhandelsverkopen binnen de eurozone bekendgemaakt. In Nederland worden de nieuwe economische groeiramingen van het Centraal Planbureau gepresenteerd.

Beter Bed maakte voorbeurs bekend de Zweedse branchegenoot Sängjätten over te nemen, zonder daarbij de overnameprijs te melden. Met de overname van 25 Sängjätten-winkels krijgt Beter Bed toegang tot de Zweedse markt. Het bedrijf heeft een jaaromzet van 10 miljoen euro.

Air France

De staking die Air France boven het hoofd hangt, werkt mogelijk door op de koers van moederbedrijf Air France-KLM. De pilotenvakbond SPAF, die een kwart van de vliegers vertegenwoordigt, heeft zijn leden donderdag opgeroepen van 11 tot en met 14 juni het werk neer te leggen, net als het EK voetbal in Frankrijk op stoom komt.

De Europese aandelenbeurzen toonden donderdag een wisselend beeld. Aanvankelijke winsten verdampten grotendeels in de middaghandel, nadat beleggers werden geconfronteerd met voorzichtige uitlatingen van ECB-president Mario Draghi over de Europese economie en de aanhoudende impasse in oliekartel OPEC.

Euro

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,2 procent in de plus op 447,59 punten. De MidKap steeg 0,6 procent naar 666,35 punten. De beurzen in Londen en Parijs leverden 0,1 en 0,2 procent in. De DAX in Frankfurt eindigde nagenoeg onveranderd.

De euro was voorbeurs 1,1151 waard tegen 1,1160 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. Amerikaanse olie stond 0,2 procent in de plus op 49,27 dollar per vat, Brent werd 0,3 procent duurder bij 50,18 dollar per vat.