Nieuws/Financieel
408935
Financieel

Fox op zoek naar extra inkomsten

Voor het Amerikaanse FOX zit zijn derde seizoen als uitzender van de Nederlandse Eredivisie erop. De hoge verwachtingen ten spijt, valt het aantal abonnees tegen. Mediamiljardair Rupert Murdoch moet alle zeilen bijzetten om zijn verlieslatende zender om te toveren in een melkkoe.

In 2012 sloot de vaderlandse voetbalcompetitie zijn meest lucratieve deal aller tijden. Voor €68 miljoen per jaar, oplopend tot €100 miljoen, zendt FOX twaalf jaar lang de Eredivisie uit. Hoewel er nog nooit zoveel geld was betaald, maakte de nieuwe Amerikaanse eigenaar zich weinig zorgen. Nederland liep ver achter op het Europees gemiddelde als het ging om betalen voor extra tv-kanalen en dat zou wel bijtrekken.

Abonnee-aantal stokt

Daar blijkt nog niets van terechtgekomen. Het abonnee-aantal stokt volgens schattingen van telecomaanbieders al enkele jaren rond de 600.000. FOX zelf maakt geen cijfers bekend. „Er is in de geschiedenis van betaalde sporttelevisie nog nooit een cent verdiend”, verzucht de voormalige programmadirecteur van een van de zenders die in het verleden de Eredivisie mocht uitzenden.

Lees hier het gehele artikel over de strijd van Fox in Nederland.