Nieuws/Financieel
409313
Financieel

Weer mooie winst voor beurs

Alexander Rinnooy Kan luidt samen met de finalisten van de Amsterdam Science & Innovation Award de beursgong.

Alexander Rinnooy Kan luidt samen met de finalisten van de Amsterdam Science & Innovation Award de beursgong.

De Amsterdamse effectenbeurs heeft woensdag voor de tweede achtereenvolgende dag een dikke winst geboekt. De koersen werden gesteund door de stijging van de olieprijs en een positief sentiment op de Amerikaanse beurzen.

Alexander Rinnooy Kan luidt samen met de finalisten van de Amsterdam Science & Innovation Award de beursgong.

Alexander Rinnooy Kan luidt samen met de finalisten van de Amsterdam Science & Innovation Award de beursgong.

De AEX-index klom woensdag 1,3% naar 447,2 punten. De Midkap noteerde een winst van 1% op 665,8 punten. Dinsdag kreeg de AEX er al 2,1% bij.

Ook de andere beurzen in Europa waren positief gestemd. Frankfurt klom met 1,4%, terwijl Parijs 1,1% pluste.  In Wall Street noteerde de Dow Jones-index woensdag ten tijde van het slot in Europa 0,9% hoger

Een vat Brentolie werd woensdag 1,1% duurder op $49,17. De euro stond 0,2% hoger op $1,116.

"Een aantal punten geeft rugwind aan beleggers", constateerde Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. "De Brexit-peilingen worden steeds gunstiger voor het blijvers-kamp.  In de VS lijkt dichterbij te komen dat de Fed de rente gaat verhogen. Dat geeft in ieder geval duidelijkheid."  Bender merkte verder op dat aangekondigde ontslagrondes bij grote concerns, zoals Microsoft en Shell, ook gewaardeerd worden door beleggers. "Voor de betrokken mensen is het vervelend, maar het geeft aan dat deze bedrijven ondanks alles inzetten op winstgevendheid."

Beleggingsstrateeg Ineke Valke van Theodoor Gilissen wees op de aanstaande top van de G7-landen op donderdag en vrijdag in Japan, waar de economie hoog op de agenda staat. "Daar komen waarschijnlijk wat groeimaatregelen uit, dus dat is onderliggend positief." Ook Valke wees op de gunstigere Brexit-peilingen. "Dat Griekenland gered wordt is ook een belangrijk ingrediënt. Verder zie je in de VS een verbetering van de economie. De huizenverkopen waren erg goed."

ING aan kop

ING zag de koers oplopen met 3,3% en was daarmee de grootste stijger onder de hoofdfondsen. Royal Dutch Shell (+2,3%) profiteerde van de hogere olieprijs en de woensdag aangekondigde reorganisatie waarbij nog eens 2200 banen worden geschrapt. Ook ABN Amro lag er goed bij, met een winst van 2,2%. De bank maakt vanaf 20 juni deel uit van de Stoxx Europe 600 index.

Philips (+1,6%) maakte zich alvast op voor de beursgang van zijn lichtdivisie op vrijdag. In aanloop daar naartoe verlaagde vermogensbeheerder Southeastern Asset Management zijn belang in het elektronicaconcern van 5,1% naar 3%.

Heineken bevond zich in de onderste regionen met 0,3% koerswinst. De biersector verkeert in de ban van de goedkeuring door Brussel van de overname van SABMiller door AB Inbev.  Vastgoedfonds Unibail-Rodamco was woensdag de enige daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 0,1%.

Galapagos

De Midkap werd aangevoerd door ingenieursbureau Arcadis met een winst van 5,7%, zonder duidelijke aanleiding. Het aandeel was sinds vorige maand wel zeer sterk teruggevallen.

Galapagos steeg 2,5%. Het biotechnologiebedrijf heeft besprekingen over zijn reumaprogramma succesvol afgerond met Europese en Amerikaanse toezichthouders. In het derde kwartaal wordt een nieuwe fase van het onderzoek naar een middel tegen reuma opgestart, aldus Galapagos.

Het kersverse aandeel ForFarmers sloot 1,1% hoger. Investeerder Dirk Lindenbergh heeft een belang van 5,2% in de veevoercoöperatie genomen, zo bleek uit een melding bij toezichthouder AFM. Het geplaagde aandeel Value8, dat een speeltje voor speculanten lijkt, vertoonde na dagen van verlies weer een opwaartse beweging (+8,9).