Nieuws/Financieel
409321
Financieel

’Lage rente is niet de schuld van ECB’

Amsterdam - De lage rente in de eurozone is niet de schuld van de ECB, maar is een gevolg van spaaroverschotten en vergrijzing.

Dat zeggen beleggingsexperts van drie vermogensbeheerders tijdens een gezamenlijk investeringsforum. „De lage rente is een consequentie van de respons op een probleem” zegt Phil Poole, hoofd internationaal onderzoek van Deutsche Asset Management. „Het monetair beleid kan de economie in de eurozone niet redden, daarvoor zijn ook structurele hervormingen nodig.”

Ook Schroders hoofdeconoom Keith Wade vindt de ergernis over het beleid van centrale banken niet terecht. „Overheden kunnen beter hun beschikbare gereedschappen gebruiken dan de ECB als zondebok gebruiken.”

Spaaroverschot

Bovendien daalde de rente al voor de crisis, stelt hoofd investeringen Dominic Rossi van Fidelity: „Dat is te wijten aan een spaaroverschot. Landen en bedrijven zitten op bergen cash die ze niet investeren.”

Dat lijkt op het eerste gezicht in tegenspraak met de zorgen bij beleidsmakers en centrale banken over de stijgende schulden. „Maar het spaaroverschot zit op een andere plek in de economie”, legt Rossi uit. Als voorbeeld noemt hij China. „Gezinnen sparen zich suf, terwijl overheid en vooral bedrijven grote schulden hebben.”

Hogere lonen nodig

Het zou voor de groei goed zijn als dit geld in de economie terecht komt. „Bedrijven kunnen dit uitkeren aan de aandeelhouder. Of ze verhogen de lonen. Zo komt het weer bij de consument terecht, die daardoor meer te besteden heeft.”

Ook de vergrijzing drukt op de economische groei, zegt Schroders hoofdeconoom Keith Wade. „De beroepsbevolking en de productiviteit nemen daardoor af. En als je ouder wordt, leen je doorgaans minder.”