Nieuws/Financieel
409342
Financieel

STARTER VAN DE WEEK Water inzetten tegen overstroming

Mobiele dijk vervangt zandzak

Dirk Bon (l) en Bart Burggraaf zijn de bedenkers van de mobiele dijk.

Dirk Bon (l) en Bart Burggraaf zijn de bedenkers van de mobiele dijk.

Aalsmeer - Bij het voorkomen en bestrijden van overstromingen denken de meeste mensen aan zandzakken. Een ouderwetse gedachte, vinden Bart Burggraaf en Dirk Bon van Mobiele Dijken.

Dirk Bon (l) en Bart Burggraaf zijn de bedenkers van de mobiele dijk.

Dirk Bon (l) en Bart Burggraaf zijn de bedenkers van de mobiele dijk.

Zij gebruiken het probleem als oplossing. Door slangen met water te vullen, kan heel snel een mobiele dijk gebouwd worden. Het slimme ontwerp zorgt ervoor dat hij niet wegspoelt.

De ondernemers kwamen op het idee nadat zeilmaker Burggraaf een apart verzoek kreeg van een klant. „Deze wilde grote zakken van zeil laten maken die, gevuld met water, als alternatief konden dienen voor zandzakken die bij de wegenbouw gebruikt worden om de ondergrond in te klinken”, vertelt Bon die in het dagelijks leven brandweerman is.

Slang

„Bart en ik zijn samen gaan zoeken naar een oplossing die we overigens niet hebben gevonden. In een zak gaat water namelijk schuiven, waardoor de zak niet op één plek blijft liggen.” Hun zoektocht leidde uiteindelijk echter wel tot de ontwikkeling van de mobiele dijk: twee slangen die samen in een net zitten.

„Water is zwaar en sterk. Als je maar één slang gebruikt, rolt die weg”, legt Bon uit. „Twee slangen houden elkaar tegen waardoor ze niet wegrollen. Een afdichtzeil over het net zorgt er tenslotte voor dat het water niet onder de dijk door gaat.”

Wateroverlast

Bon wijst erop dat het systeem echt een verschil kan maken bij wateroverlast. „Met vier man kunnen wij in één uur een 100 meter lange dijk van 1 meter hoog maken. Om dat met zandzakken te doen heb je 13.000 zandzakken nodig, 47 vrachtwagens zand en 350 mensen die elke twee minuten een zandzak vullen.”

De mobiele dijk is twee jaar geleden geïntroduceerd samen met een Duitse partner. In Duitsland werd het systeem ingezet bij een overstroming van de Elbe. In eigen land is het nog niet gebruikt als tijdelijke waterkering maar wel als tijdelijke peilverhoger. De dijk werd in een beek gelegd zodat het water omhoogging. „Een van de voordelen is dat ons systeem kan overstromen zonder weg te spoelen.”

Waterexpert

De mobiele dijk is te zien in de Delftse proeftuin van tijdelijke waterkeringen, waar regelmatig buitenlandse delegaties langskomen. Dat Nederland staat aangeschreven als beste waterexpert ter wereld maakt dat de deuren van ambassades sneller opengaan voor de ondernemers.

Tegelijkertijd ervaart Bon de expertstatus van ons land ook als belemmering. „Wateroverlast wordt al heel lang op een bepaalde manier bestreden en dan is het lastig om mensen te overtuigen van een nieuwer systeem en andere denkwijze”, aldus de ondernemer.

Meld u hier gratis aan voor de nieuwsbrief van DFT Avond.