Nieuws/Financieel
409453
Financieel

Duitse ondernemers iets positiever

Het Ifo-instituut in München

Het Ifo-instituut in München

MNCHEN (AFN) - Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economische ontwikkelingen op de korte termijn is in mei enigszins toegenomen ten opzichte van april. Dat blijkt uit cijfers die het toonaangevende instituut Ifo woensdag naar buiten bracht.

Het Ifo-instituut in München

Het Ifo-instituut in München

De vertrouwensindex van Ifo, die de verwachtingen voor de economische ontwikkeling in de komende drie tot zes maanden weergeeft, kwam uit op 107,7. Het cijfer over april werd herzien van 106,6 naar 106,7 en kwam daarmee op het niveau van maart. Economen rekenden in doorsnee op een veel bescheidener stijging in mei, tot 106,8.

Ook de huidige omstandigheden werden optimistischer ingeschaald. De deelindex hiervoor steeg van 113,2 naar 114,2.

Robuust tempo

Volgens het Ifo nam het vertrouwen in alle vier belangrijkste sectoren toe. De bouwbranche viel op met de hoogste indexstand sinds 1991, waarbij de huidige omstandigheden nooit eerder zo positief werden beoordeeld.

Bij groot- en detailhandelaren steeg het vertrouwen na een daling in april. Groothandelaren waren vooral positiever over de komende maanden, terwijl bij detailhandelaren juist de huidige gang van zaken tevreden stemde.

In de maakindustrie steeg het vertrouwen voor de derde maand op rij, vooral door de aanname dat de omstandigheden verder zullen verbeteren. ,,De Duitse economie groeit in een robuust tempo'', concludeerde het instituut.