Nieuws/Financieel
409523
Financieel

'Hogere opening beurzen Europa'

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenmarkten maken zich woensdag op voor een positieve handelssessie. De handel in Europa borduurt daarmee voort op de fors stijgende koersen in New York en het Verre Oosten. De agenda voor beleggers in Amsterdam is verder vrij leeg.

De handel in New York kreeg dinsdag steun van een sterk cijfer over de Amerikaanse woningmarkt. De verkoop van nieuwbouwwoningen in de Verenigde Staten bereikte in april het hoogste niveau sinds begin 2008. Dat sterkte het vertrouwen dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is om een renteverhoging aan te kunnen. Wall Street eindigde duidelijk in de plus en ook in Azië werden stevige koerswinsten geboekt.

Bij de bedrijven op Beursplein 5 staat Galapagos in de belangstelling. Het biotechnologiebedrijf heeft besprekingen over zijn reumaprogramma met Europese en Amerikaanse autoriteiten succesvol afgerond. In het derde kwartaal wordt een nieuwe fase van het onderzoek naar een middel tegen reuma opgestart.

Aandelen

ABN AMRO wordt vanaf 20 juni opgenomen in de Stoxx Europe 600 Index. De bank hoort bij de in totaal elf nieuwe bedrijven in de toonaangevende aandelenindex.

In Frankfurt kan Bayer op aandacht rekenen. De Amerikaanse zadenveredelaar Monsanto wees het overnamebod dat Bayer onlangs heeft uitgebracht af, maar staat wel open voor verdere gesprekken. Bayer maakte maandag bekend 62 miljard dollar over te hebben voor de overname van Monsanto.

Bier

De Europese Commissie meldde dinsdag na het slot van de Europese handel dat zij akkoord is gegaan met de overname van bierbrouwer SABMiller door zijn grote concurrent AB InBev. Door die fusie ontstaat het grootste bierbedrijf ter wereld.

In de ochtend komen nog cijfers naar buiten over het Duitse ondernemersvertrouwen van onderzoeksinstituut Ifo. Marktonderzoeker Markit meldt in de middag cijfers over de Amerikaanse dienstensector.

Olie

De Amsterdamse AEX-index eindigde dinsdag 2,1 procent in de plus op 441,66 punten. De MidKap steeg 1,1 procent naar 659,05 punten. Frankfurt en Parijs krijgen er 2,2 en 2,5 procent bij. Buiten de eurozone ging de FTSE in Londen 1,4 procent vooruit.

De olieprijzen gingen woensdagochtend verder omhoog. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,3 procent naar 49,26 dollar. Brent werd 1,3 procent duurder bij 49,22 dollar per vat. De euro was 1,1149 dollar waard, tegen 1,1145 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.