Nieuws/Financieel
409606
Financieel

Eurozwakte stuwt AEX

undefined

Op het Damrak was het dinsdag uitstekend vertoeven. Beleggers grepen een flinke terugval van de euro aan om over de gehele linie in de markt te stappen.

Na een aarzelend begin breidde de AEX de winst steeds verder uit en eindigde maar liefst 2,1% in de plus bij een stand van 441,66 punten, dicht tegen het hoogste niveau van de dag. De AMX was ook aardig op dreef en steeg 1,1% naar 659,05 punten.

Philip Marey, macro-econoom bij Rabobank, schrijft de uitbundige stemming op het Damrak vooral toe aan de neergang van de euro die onder de $1,12 dook. „Het besef begint steeds meer in de markt door te dringen dat een nieuwe renteverhoging in de VS dichterbij is dan gedacht, terwijl een maand geleden nog werd verwacht dan dit jaar een rentestap niet meer aan de orde zou zijn. De komende werkgelegenheidscijfers zullen de doorslag geven in hoeverre de Federal Reserve (Fed) volgende maand al in actie gaat komen. Wij houden er nog steeds rekening mee dat de Fed in juni en december de rente gaat verhogen.”

De Rabo-econoom voorziet dat het Britse referendum van volgende maand een risicofactor voor de aandelenmarkten blijft. „Bij een uitkomst dat het Verenigd Koninkrijk de eurozone zal gaan verlaten, kan de stemming snel weer omslaan.”

De verzekeraars blonken uit dankzij het vooruitzicht op een spoedige renteverhoging in de VS. Gecorrigeerd voor het ex-dividend gaan, won Aegon 4,6%. NN Group dikte 3,6% aan.

Mark Garrelts