Nieuws/Financieel
409611
Financieel

McDonald's blijft grootste horecabedrijf

McDonald's voert de lijst aan van Nederlands grootste horecabedrijven, met een omzet van €674 miljoen. Daarmee is de Amerikaanse hamburgerketen in ons land omstreeks zeven keer zo groot als rivalen Burger King en KFC.

Op de tweede plaats in de Top 100 Horecabedrijven van 2015 van horecavakblad Misset staat hotelketen Van der Valk met €605 miljoen omzet, een groei van 2,9% ten opzichte van 2014. McDonald's, dat ook de afgelopen jaren op nummer één stond, boekte een omzetgroei van 3,4%.

McDonald's experimenteert op het ogenblik in vijf vestigingen met het zelf samenstellen van je hamburger onder het motto 'Pimp je Burger'. In 25 restaurants is al bediening aan tafel. Al deze innovaties kostten McDonald’s vorig jaar €34 miljoen, aldus Misset.

De derde plaats in de lijst wordt ingenomen door NS Retail (€325 miljoen). Op nummer vier staat Landal Greenparks (€306 miljoen). De eerste enkelvoudige horecavestiging op de lijst is pretpark De Efteling op nr. 28 met een omzet van €52 miljoen, wat een teruggang betekent van 7,3%. 

Hoogste nieuwkomer in de jaarlijkse ranglijst  is restaurantconcept ’t Zusje , op nummer 73 met een omzet van 14 miljoen euro op dertien filialen.