Nieuws/Financieel
409622
Financieel

Miljardenclaim libor-affaire raakt topbanken

Zestien banken waaronder Rabobank kunnen alsnog miljarden aan schadeclaims verwachten in de zaak rondom manipulatie van de libor-rente. Een Amerikaanse rechter staat particulieren alsnog toe de banken aan te klagen. Dat kan betekenen dat ze omvallen, beseft de rechter.

Die uitspraak meldt de Wall Street Journal. Veel banken dachten van de libor-kwestie af te zijn, ze kochten vervolging drie jaar geleden af voor in totaal $9 miljard.

Ook Rabobank betaalde honderden miljoenen nadat bleek dat ook zijn handelaren schuldig waren aan georkestreerde manipultatie van deze cruciale rente, veel gebruikt in valuta- en derivatentransacties.

Maar volgens deze uitspraak mogen particulieren en beleggingsfondsen onafhankelijk van deze schikkingen met de Amerikaanse justitie in de Verenigde Staten alsnog schadeclaims indienen vanwege geleden schade.

Bankroet

De rechter stelde zich bewust te zijn van de gevolgen van de uitspraak. ,,Eisen aan banken dat ze drievoudige schadevergoedingen moeten betalen aan iedere eiser die getroffen is door een derivatenswap zou, als de eisers beschuldigingen bewezen werden in een juridische procedure, zestien van de 's werelds grootste instituten bankroet kunnen maken. De uitspraak zou ook de mogelijke reikwijdte van aansprakelijkheid bij antimededingszaken vergroten in ontelbare markten waar derivaten worden gebruikt", aldus de uitspraak van de rechter in New York maandag.

Manipulatie

Onder meer Deutsche Bank, Barclays, RBS en UBS betaalden miljarden aan boetes. Ze namen deel aan het zogeheten libor-panel, waarbij de interbancaire rente werd gemanipuleerd. Deze libor staat voor London interbank offered rate en werd per transactie berekend.

Ook steden als Baltimore, San Francisco en Houston willen geld zien via aparte rechtszaken.

Rabobank betaalde in 2013 in totaal €774 miljoen aan schikkingen en afkoopsommen aan Nederlandse, Britse en Amerikaanse autoriteiten voor de betrokkenheid van een aantal bankiers bij de omvangrijke libor-zwendel.

Claims gestopt

De banken die volgens de Wall Street Journal na de rechterlijke uitspraak ook in civiele zaken aangeklaagd kunnen worden zijn ook: Bank of America, Bank of Tokyo-Mitsubishi, Citigroup, Credit Suisse, HSBC, J.P. Morgan Chase, Norinchukin Bank, Portigon AG/Westdeutsche ImmobilienBank AG, Lloyds Banking, Royal Bank of Canada en Société Générale.

Veel handelaren bekenden schuld aan fraude met de veel te hoge rente die ze aan klanten berekenden. Die schuldbekentenissen zijn nu voer voor advocaten die zullen aanvoeren dat ook de bankleiding op de hoogte was van manipulatie.

De uitspraak van de zogeheten Court of Appeals for the Second Circuit schrapt de eerdere uitspraak van het lagere Amerikaanse rechtscollege van 2013. Destijds werden door rechter Naomi Buchwald alle claims tegengehouden.

Belang geschaad

De veronderstelde overtredingen van de banken, aldus Buchwald, was niet in strijd met federale mededingingswetgeving. De klagers, die verschillende typen beleggingen hadden waarvoor de libor-rente geldt, hadden volgens Buchwald onvoldoende aangetoond dat hun belang was geschaad.

In beroep stelde het Court of Appeals maandag dat de klagende partijen in hun recht staan. Hun zaak waarin ze ,,stellen dat ze een kunstmatig hoger vastgezette prijzen" voor de kiezen kregen, mag opnieuw worden voorgelegd aan rechtbanken. Het Court of Appeals moet de zaak opnieuw behandelen.

Ze moeten hard maken dat hun beleggingen hebben geleden onder het kunstmatig hoog houden van de libor-rente.

Relevant financieel nieuws elke ochtend gratis in je mail? Meld hier aan