Nieuws/Financieel
409699
Financieel

Groningers in actie tegen topman Shell

DEN HAAG - Groningers hebben het bestuur van Shell dinsdag tijdens de aandeelhoudersvergadering een contract aangeboden. Ze wilden dat topman Ben van Beurden dit document, waarin het zich onder meer eeuwigdurend aansprakelijk stelde voor alle gevolgen van de gaswinning in de provincie, tijdens de bijeenkomst direct tekende.

Van Beurden nam het document echter niet in ontvangst en tekende evenmin. De Groningse actievoerders werden daarna weggeleid. Van Beurden gaf tijdens de bijeenkomst wel aan dat de NAM alle schade in Groningen zal vergoeden. De NAM is gedeeld eigendom van oliegiganten Shell en ExxonMobil.

In het contract, een A4-tje groot, stond ook dat het onbeperkte recht van Shell om gas te winnen in Groningen wordt ingetrokken. In plaats daarvan verlenen de Groningers het concern het recht om maximaal 12 miljard kuub per jaar te winnen.

Daarvoor zou Shell wel de veiligheid van Groningers moeten garanderen, door onder meer veilige scholen, industrie, onroerend goed en waterkeringen te realiseren. Ook moet Shell jaarlijks 0,5 procent van de bedrijfswinst moeten reserveren ter compensatie van het 'ongemak" van de Groningers en in plaats van de "huidge spiegeltjes en kraaltjes".

In het laatste artikel van het contract staat dat Shell, op alle vestigingen in Nederland met inbegrip van de tankstations, de Groningse vlag gaat voeren.