Nieuws/Financieel
409754
Financieel

Britten willen Van Gansewinkel kopen

De Britse beursgenoteerde afvalverwerker Shanks Group wil het Nederlandse Van Gansewinkel overnemen. Dat bevestigt een woordvoerster namens het bedrijf naq aanleiding van speculatie in Britse media.

Shanks heeft al een indicatief bod gedaan, zo bevestigt het, en zal dat bod wellicht verhogen na een korte periode van boekenonderzoek dat nu plaatsvind.

Beurswaakhond

Handel in de aandelen Shanks in Londen is opgeschort omdat beurswaakhond FCA vermoedt dat er sprake zou kunnen zijnvan een gecompliceerde reverse takeover, waarbij Van Gansewinkel op papier de overnemende partij wordt. Dat zou consequenties voor de beursnotering van Shanks kunnen hebben.

Shanks' bestuur meent dat een overname van Van Gansewinkel prima zou passen in haar strategie, zo meldt het zojuist in een persbericht op last van de FCA.Aasgierfondsen

Van Gansewinkel kwam in problemen nadat private equity fondsen KKR en CVC het bedrijf in 2006 en 2007 bijeenkochten voor in totaal €2,1 miljard, en die som vooral financierden met schulden.

De rente op die schulden kon Van Gansewinkel niet meer afbetalen toen de markt voor afvalverwerking instortte na 2008.

In 2015 hebben de twee private equitypartijen daarom de sleutels aan de schuldeisers gegeven. Dat zijn zogenaamde aasgierfondsen, die de schulden de afgelopen jaren tegen kortingen overnamen van de banken van Van Gansewinkel. Die fondsen zetten een deel van de schuld om in aandelen.

De nieuwe aandeelhouders, die niet allemaal met naam en toenaam bekend zijn, zijn er volgens betrokkenen nooit op uit geweest om lang eigenaar te blijven van Van Gansewinkel en stuurden vrijwel direct aan op een verkoop. Daarbij was Shanks de gedroomde koper, omdat het al actief is in ons land.