Nieuws/Financieel
409778
Financieel

Philips moet beurs kleur geven

De waardering van Philips Lighting, dat vrijdag naar het Damrak gaat, kort na de notering van ForFarmers dinsdag zal de komende beursweek kleur geven. Maar macronieuws kan beleggers richting geven.

,,De Nederlandse kwartaalresultaten zijn nu vrijwel allemaal verwerkt, de meeste cijfers waren in lijn met de al afgezwakte verwachtingen”, zegt handelaar Rein Schut van Indexus Vermogensbeheer. Het wachten is op lichtboeien waarop beleggers voor langere tijd kunnen koersen.

Slap resultaat

Want de AEX bewoog afgelopen week nauwelijks. Slechts 0,2% bedroeg de winst over de week. Deze maand bracht tot nu toe -1,2% rendement. En over het jaar heeft de AEX-portefeuille zelfs -1,7% resultaat. De midkap ging in vijf handelsdagen met 1,6% omhoog.

 

Bovenin de AEX stond deze week het Veldhovense ASML (+4,8%), na geruchten dat Samsung de nieuwste chipmachines van het hoofdfonds wil bestellen. Staalmaker ArcelorMittal (-3,6%) testte de bodem vooral donderdag (-5,8%) weer eens. Europese en Amerikaanse landen maken zich op voor een volgende ronde met importbeperkingen voor goedkoop Chinees staal.

Value8

Het kleine Value8 zorgde voor rumoer. Het vernietigend rapport van Roel Gooskens, voormalig directeur van zakenbank HSBC en analist, over de in zijn ogen opgepompte bedrijfscijfers zette Value8 in de week na de eerste publicatie van Gooskens 27% lager. Deze week 13% en vrijdag alleen al -8%. Ook na het lang verwachte weerwoord van topman Peter Paul de Vries op ‘’de aanslag’.

De beursweek werd ook gekenmerkt door herlevende zorgen om de aflossing van schulden door Griekenland. Daarbij kwam het mogelijk door een terreurdaad neergestorte passagiersvliegtuig – luchtvaartaandelen als EasyJet (+2,6%) en transporteurs als FedEx (+2,5%) en UPS (+0,8%) werden niet verlaten. Naast opnieuw onverwachte megaovernames.

Met als toetje het bod van $42 miljard van chemieconcern op ’s werelds grootste zaadveredelaar Monsanto.

Omzetgroei gezocht

Macrocijfers uit de VS, zoals over de inflatie, pakten hoger uit dan verwacht. Hoewel het referendum over een Brexit op 23 juni wordt gehouden, hield een mogelijke uittreding de gemoederen steeds meer in haar greep. De waarschijnlijkheid liep iets terug volgens peilingen. De FTSE 100 steeg met 0,3% in vijf dagen.

Schutte van Indexus ziet daarnaast dat kwartaalresultaten de beurzen wereldwijd niet echt in beweging krijgen. ,,Op jaarbasis vergeleken, en verder terug tot 2008, blijft de echte omzetgroei uit. Bedrijven zijn lean and mean gemaakt, maar de zwakke groei in Europa, VS en Azië heeft steun nodig.”

Olie verrast

Olie zorgde eerder voor verwarring. Producenten raken steeds meer van hun voorraden af. Brentolie won 2% deze week. Fondsen in exploratie tot olielevering stegen, maar eerder zakte de prijs met procenten tegelijk.

Na vrijgekomen notulen van de Federal Reserve, waaruit de goede ontwikkeling van de VS werd genoemd, maar duiven en haviken aarzelden over een beleidsrenteverhoging in juni, gingen financiële waarden stevig in herstel.

Financials zouden in ogen van beleggers kunnen winnen op een rentestijging. ,,Die wordt toch steeds meer mogelijk geacht”, ziet Schutte.

Rentespook

Verzekeraars zitten met langlopende verplichtingen en zijn gevoelig voor renteschommelingen. Aegon pakte in vijf dagen ruim 4% beurswinst, Delta Lloyd in de midkap 10%. ABN Amro verloor 2,8% in de week, terwijl ING 0,6% steeg.

Het rentespook liet de dollar stijgen. Waarop goud deze week met 1,8% terugging, en zilver 4%. Genoteerde vastgoedbeleggingen gingen terug in waarde op de verwachte rentestijging.  

Schutte van Indexus: ,,Dat de Amerikaanse beleidsrente zal stijgen is op zich niet zo belangrijk. Het gaat erom dat de hele markt, inclusief bedrijven wereldwijd, al tijden niet gewend is om met hogere rentes te gaan werken. Dat wordt realiteit. Daaraan moet de markt overal gaan wennen. Ik denk”, blikt hij verder vooruit, ,,dat deze nieuwe realiteit beleggen de komende maanden gaat bepalen.”

Duits vertrouwen

Maandag volgen onder meer de macrocijfers nog Amerikaanse inkoopmanagersindices, dinsdag de vergelijkbare Europese indices en het Duitse ZEW-vertrouwenscijfers van beleggers en analisten. Meer gewicht krijgt woensdag het Ifo-cijfer over het Duitse ondernemersvertrouwen.

Vrijdag kijkt Schutte uit naar de herziene Amerikaanse bbp-cijfers voor het eerste kwartaal. Mogelijk volgt bijstelling tot 0,8% groei. Vrijdagmiddag houdt Fed-voorzitter Yellen een speech. ,,Alles wat ze nu zegt wint steeds meer aan relevantie”, verwijst Schutte naar het belang in de verder vlakke markt.

Philips

Op het Damrak kijken beleggers dinsdag uit naar de notering van veevoerreus ForFarmers. Donderdag komt verzekeraar NN Group nog met kwartaalresultaten.

Beleggers krijgen pas kleur op de wangen met de beursgang van de Lighting-divisie van Philips, dat 125 jaar historie dankt aan gloeilampen tot led-verlichting. Phillips gaat zelf uit van een bandbreedte van €2,8 miljard tot €3,4 miljard opbrengsten voor de 28,75% aandelen Philips Lighting die naar de beurs gaan. Alles erboven kan de week een veelbelovender slot geven.

Elke ochtend al het relevante nieuws gratis in je mailbox? Meld je hier aan