Nieuws/Financieel
409792
Financieel

Groene signalen

Hoewel de huidige smalle zijwaartse handelsfase nog steeds intact is, zien we steeds meer groene signalen. Deze wijzen naar onze mening op de aanstaande start van een nieuwe opgaande trend in het kortetermijnbeeld.

De laatste twee handelsdagen zijn de body’s van de candlesticks kleiner geworden. Een body is het verschil tussen de openingskoers en de slotkoers van die dag. Dit wijst op een afwachtende houding op de aandelenmarkt. Toch zien we een groot aantal klassieke bodemsignalen. Ook is er een krachtige bodemzone ontstaan in de afgelopen weken bij de 426 – 427. We achten de kans groot dat deze 3 correctie van dit jaar met een daling van 7% ten einde is gekomen en de hogere middellangetermijnbodem in de zone 426 – 427 is geplaatst. Op korte termijn kan ook deze huidige zijwaartse consolidatiefase opwaarts worden afgerond. Het startpunt van een nieuwe stijgende kortetermijntrend lijkt dus dichtbij te zijn.

Veel groene signalen

Buiten het feit dat een zeer belangrijke steunzone is getest, zien we een groot aantal groene signalen die wijzen op de aanstaande opgaande kortetermijnbeweging. Er werden in de afgelopen anderhalve week een tweetal belangrijke bodempatronen gevormd bij 426. Als eerste een bullish engulfing en medio vorige week een piercing line. Verder brak de AEX vorige week door zijn dalende toppenlijn vanaf de 458-top. Dit betekende het einde van de 3 correctie van dit jaar. Vervolgens gaf de RSI al eerder dan de AEX een koopsignaal. Hij brak al eerder door zijn dalende toppenlijn. De hertest van de zone 426 – 427 vorige week in de AEX zorgde in de RSI voor een terugtest van zijn voormalige dalende toppenlijn en de vorming van een 1 hogere bodem. In de RSI is nu een mooi patroon van hogere bodems en toppen te zien. De MACD liet in de afgelopen week al een afvlakking zien en staat op het punt om vandaag of morgen een positieve crossing te maken. Een klassieke opsomming van bodemsignalen en eindsignalen van deze correctie.

Bovenkant consolidatiefase bij 438,50 - 440

Pas een structureel slot onder de 426 – 427 zorgt voor een verheviging van de correctie en meer neerwaarts potentieel. In dat scenario zou ook de krachtige stijgende middellangetermijntrend verzwakken. Het is overigens in een dergelijk scenario dan wel belangrijk dat ook andere belangrijke indices vergelijkbare verslechteringen laten zien, anders kan er sprake zijn van een ‘vals signaal’.  De onderkant van de huidige zijwaartse kortetermijnfase ligt dus bij 426 – 427. De bovenkant ligt bij de zone 438,50 – 440. Hier liggen de toppen van de afgelopen twee weken en het 50-daags gemiddelde. Het 200-daags gemiddelde is de eerste weerstand en ligt bij 437,90. Voor de komende anderhalve week houden we rekening met meer opwaartse druk naar deze zone en uiteindelijk een opwaartse doorbraak. Voor de komende weken mag dan een verdere opgaande beweging worden verwacht naar opnieuw de 458-top. Tussenliggende weerstanden zijn nog te vinden bij 444,10 en 449. Voor de komende paar maanden blijven we bij onze verwachting dat de AEX kan oplopen naar de voormalige novembertop van 475 punten.