Nieuws/Financieel
409795
Financieel

'Iets lagere opening voor AEX'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse AEX-index opent de handelsdag dinsdag naar verwachting met een klein verlies. Ook elders in Europa lijken de graadmeters de sessie wat lager aan te vangen. Beleggers verwerken een stroom aan macro-economische cijfers uit Duitsland.

Zo bleek de grootste economie van Europa in het eerste kwartaal, op basis van definitieve cijfers, met 0,7 procent te zijn gegroeid in vergelijking met de voorgaande periode. Duitsland profiteerde onder meer van een stijgende import en export, waar respectievelijk een toename van 1,4 procent en 1 procent op kwartaalbasis werd gemeten.

Na opening van de beurs volgen nog cijfers over het vertrouwen van Duitse beleggers in de economie van onderzoeksinstituut ZEW.

ForFarmers

Veevoerderbedrijf ForFarmers zal op Beursplein 5 in de belangstelling staan nu de aandelen verhandelbaar zijn op Euronext Amsterdam. ForFarmers biedt geen nieuwe aandelen aan maar maakt bestaande stukken op de beurs verhandelbaar. De referentiekoers vwerd maandag vastgesteld op 6,50 euro per aandeel.

Olie- en gasconcern Shell houdt zijn aandeelhoudersvergadering. Daarin wordt onder meer gestemd over het bonusbeleid bij de onderneming. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) maakte bekend hier tegen te zullen stemmen, omdat de bonussen niet getuigen van ,,voldoende voeling'' met zogenoemde stakeholders.

Unilever zou volgens ingewijden een bod hebben gedaan op het Amerikaanse Vogue International, maker van onder meer haar- en verzorgingsproducten. Ook branchegenoten als Henkel en L'Oréal hebben naar verluidt interesse getoond. Volgens de bronnen zou een deal de onderneming waarderen op 2,5 tot 3 miljard dollar.

ING

Ook ING kan op bovengemiddelde belangstelling rekenen na een adviesverhoging Goldman Sachs. Informatieleverancier Wolters Kluwer kreeg een plek op de lijst 'Top picks under Alpha model' bij Macquarie. Verder noteren hoofdfondsen Aegon, KPN en Gemalto ex-dividend.

De Europese aandelenmarkten gingen maandag met overwegend lichte verliezen de handel uit. De AEX-index in Amsterdam sloot na een wisselende handelssessie 0,4 procent lager op 432,57 punten. De MidKap ging 0,6 procent omhoog tot 652,02 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tot 0,7 procent.

De prijs van een vat Amerikaans olie zakte dinsdagochtend met 0,6 procent tot 47,82 dollar. Brent werd 0,7 procent goedkoper op 48,01 dollar per vat. De euro was 1,1219 dollar waard, tegen 1,1195 dollar bij het luiden van de slotbel in Europa op maandag.