Nieuws/Financieel
409804
Financieel

Duitse economie groeit volgens verwachting

WIESBADEN (AFN) - De Duitse economie is in het eerste kwartaal met 0,7 procent gegroeid in vergelijking met de voorgaande periode. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau dinsdag op basis van een definitieve raming.

In het vierde kwartaal van vorig jaar liet de grootste economie van Europa nog een vooruitgang zien met 0,3 procent op kwartaalbasis. Economen hadden in doorsnee voor de eerste drie maanden van dit jaar op een groei met 0,7 procent gerekend, gelijk aan de eerste raming.

Op jaarbasis ging de Duitse economie met 1,6 procent vooruit, na een groei met 1,3 procent in de voorgaande periode en gelijk aan de eerste raming.

De Duitse economie profiteert onder meer van een stijgende import en export, waar respectievelijk een toename van 1,4 en 1 procent op kwartaalbasis werd gemeten. Verder stegen investeringen in de bouwsector en groeiden de kapitaalinvesteringen. Ook de overheid verhoogde haar uitgaven, al was de toename met 0,5 procent minder dan de plus van 0,9 procent een kwartaal eerder.

Het statistiekbureau meldde verder op basis van een definitief cijfer dat de consumentenuitgaven in Duitsland het eerste kwartaal van het jaar 0,4 procent zijn gestegen in vergelijking met een kwartaal eerder. De stijging bleef iets achter bij de ramingen van economen, die door de bank genomen uitgingen van een toename met 0,6 procent.