Nieuws/Financieel
409805
Financieel

Nasdaq voorspelt narigheid

Eigenlijk rommelen we al de gehele maand mei binnen een zijwaartse trend. Voor de AEX liggen de steunpunten rond de 426 punten en de weerstand niveaus rond de 438 punten. Een walhalla voor de daghandelaar en een kwelling voor de midden tot lange termijn belegger.

Het mooie van een zijwaartse trend is dat deze niet eeuwig zal duren en dat bij een uitbraak de beweging vaak hevig is. Zoals bij jullie bekend ligt mijn “voorkeur” aan de onderkant, uiteraard houd ik ook altijd rekening met een opwaartse uitbraak. Vandaag openen de Europese beurzen in navolging van Wall Street en Azië lager (zie fti hieronder voor de AEX)

Wat mij overigens al tijden intrigeert, is het hoe en waarom van een rally ver boven de 500 punten. Uiteraard kijk ik hier dan alleen naar de AEX, wat niet helemaal fair is. Een blik op de DAX leert ons echter dat “we” nog 25 procent verwijderd zijn van een nieuwe ALL time high. In mijn optiek zal het voor deze herbeleggingsindex lastig worden nieuwe toppen te zetten.

Herbeleggingsindex

Het grote verschil tussen de AEX en de DAX is dat bij de Duitse index het dividend niet uit de beurs verdwijnt, maar wordt herbelegd. Zou je hetzelfde doen voor de Nederlandse beurs dan zou deze index rond de 1325 noteren. Ja, u hoort het goed, deze zou hoger staan dan de DAX nu staat. Hieronder het verschil tussen de twee indices, met dank aan Arend Jan Kamp (IEX).

Nasdaq wederom indicator?

Naast fundamentele redenen om te twijfelen aan een opwaartse uitbraak, zoals weinig mondiale groei en de hoeveelheid schulden wereldwijd, zijn er ook technische signalen waar ik veel waarde aan hecht. Eerder dit jaar liet ik zien dat de maandgrafieken voor zowel de AEX als de DAX negatieve signalen (zie hieronder) laten zien. Nu lijkt er bij de Nasdaq100 eenzelfde scenario in de maak (zie de grafiek hieronder). Uiteraard zal er eerst een doorbraak moeten zijn van de blauwe lijn (9 maands gemiddelde) door de rode lijn (18 maands gemiddelde). Ik loop graag op de feiten vooruit, waarbij uiteraard het element timing bij de belegger zelf ligt.

Nasdaq:

AEX:

DAX:

Watchlist:

fti: 431eurusd: 1,1210wti: 47,92brent: 48,12goud: 1245zilver: 16,25CSI300: 3050VIX: 15,80USDJPY: ·109,27

Nieuwtjes:

'Unilever biedt op Vogue International'Gemalto sluit deal in Verenigde Arabische EmiratenBe Informed krijgt notering op NPEX'ASR brengt zeker 3 miljard op'WDP breidt samenwerking met EPS uitVEB stemt tegen Shell-bonusWMF onder een dak met Moulinex en KrupsStreep door miljardenboete Bank of AmericaWall Street blijft dicht bij huis

Belangrijke cijfers op de agenda vandaag:

08:00 Duitsland - BNP - Q1/2016

10:00 Royal Dutch Shell - Algemene Aandeelhoudersvergadering

11:00 Duitsland - Economisch Sentiment ZEW Indicator

16:00 Verenigde Staten - Verkoop nieuwe huizen - april