Nieuws/Financieel
409833
Financieel

’Particulieren lopen niet warm voor Philips Lighting’

Particuliere beleggers tonen vooralsnog niet veel belangstelling voor Philips Lighting. Fondsmanager Corné van Zeijl van Actiam kan dat wel begrijpen. ,,Het is zeker geen groeiaandeel. Anderzijds wordt het bedrijf niet duur naar de beurs gebracht.”

Particuliere beleggers hebben tot woensdag de tijd om op de beursgang van Philips Lighting in te schrijven. Bij zowel DeGiro als Binckbank ligt het tijdstip op 14.00 uur.

Geen stormloop

Directeur Gijs Nagel van DeGiro laat doorschemeren dat het niet storm loopt met de inschrijvingen. Ook klanten van BinckBank tonen minder belangstelling voor Philips Lighting dan een half jaar eerder voor ABN Amro.

Van Zeijl benadrukt dat Philips Lighting in een krimpende markt opereert. ,,Weliswaar groeit Led-verlichting, maar dit biedt nauwelijks tegenwicht voor de neergang bij de traditionele activiteiten. Het bedrijf moet het wat winstgroei betreft dus van kostenbesparingen hebben.”

Bovenkant bandbreedte

Toch vindt de beleggingsexpert inschrijving het overwegen waard. ,,Uitgaande van de bovenkant van de prijsrange, gaat Philips Lighting tegen 14 keer de winst naar de beurs. Concurrent Osram kent dezelfde waardering, maar is in mijn ogen minder interessant. Positief is ook dat Philips na de beursgang nog een belang van 75% houdt en dus baat heeft bij een voorspoedige koersontwikkeling."

In een reactie laat Philips weten dat de interesse van particuliere beleggers een „substantieel deel” van de vraag uitmaakt, en dat die niet lager is dan bij andere beursgangen.