Nieuws/Financieel
409838
Financieel

Wall Street blijft dicht bij huis

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse aandelenmarkten zijn maandag iets lager gesloten. Beleggers hopen deze week uit publieke optredens van een aantal bestuurders van de Federal Reserve meer informatie te kunnen filteren over het monetaire beleid van de koepel van centrale banken op de korte termijn.

De Dow-Jonesindex, met daarin de dertig belangrijkste Amerikaanse beursfondsen, eindigde na een tamme handelssessie 0,1 procent in de min op 17.492,93 punten. De bredere S&P 500 sloot 0,2 procent lager op 2048,04 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,1 procent omlaag naar 4765,78 punten.

Uit de vorige week gepubliceerde notulen van de jongste Fed-vergadering kon worden opgemaakt dat een renteverhoging in de Verenigde Staten dichterbij is dan veel economen dachten. Twee Fed-bestuurders waarschuwden maandag voor mogelijke inflatiedruk, wat eveneens gezien kan worden als een hint op een spoedige rentestap.

Hoofdfondsen

Bij de hoofdfondsen ging chemieconcern Dupont aan kop met een plus van 1,9 procent, direct gevolgd door Apple. De producent van onder meer smartphones en computers kreeg er 1,3 procent bij. Machinebouwer Caterpillar won 0,8 procent.

Software- en technologiereus Microsoft stond met een verlies van 1,2 procent onderaan de Dow. Telefonieconcern Verizon deed het met een min van 1 procent niet veel beter. Sportkledingfabrikant Nike verloor 0,9 procent.

Hoofdindex

Buiten de hoofdindex won Monsanto 4,4 procent. Het Duitse farmacie- en chemieconcern Bayer bevestigde dat het er 62 miljard dollar voor over heeft om de Amerikaanse zadenhandelaar en producent van landbouwchemicaliën in te lijven. Op een overnamebod werd al langer gespeculeerd.

Kunstmestfabrikant CF Industries ziet af van een gedeeltelijke overname van zijn in Amsterdam genoteerde branchegenoot OCI. Na een aanscherping van Amerikaanse belastingwetten zien de partijen geen voordelen meer in de deal, waarmee 8 miljard dollar was gemoeid. Beleggers zetten het aandeel 4,4 procent hoger.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 48,15 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 48,45 dollar per vat. De euro was 1,1215 dollar waard, tegen 1,1195 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag.