Nieuws/Financieel
409904
Financieel

Recordwinst voor VDL Groep

VDL-topman Wim van der Leegte met zijn zoon en beoogde opvolger Willem van der Leegte.

VDL-topman Wim van der Leegte met zijn zoon en beoogde opvolger Willem van der Leegte.

Amsterdam - Auto- en bussenbouwer VDL Groep, het industriële conglomeraat van de familie Van der Leegte, heeft vorig jaar de hoogste nettowinst ooit geboekt: 125 miljoen euro op een omzet van 2,7 miljard euro. Dat betekent een stijging van 20% respectievelijk 5,5%. In november neemt Willem van der Leegte het roer over van zijn vader Wim, die het bedrijf tot wereldspeler maakte.

VDL-topman Wim van der Leegte met zijn zoon en beoogde opvolger Willem van der Leegte.

VDL-topman Wim van der Leegte met zijn zoon en beoogde opvolger Willem van der Leegte.

Het familieconcern met hoofdkantoor in Eindhoven produceert onder meer bussen, auto’s, vrachtwagenonderdelen, koelsystemen en talloze industriële installaties en machines voor onder meer de agrarische - en petrochemische industrie.

VDL telt nu 10.623 werknemers in 19 landen, zo blijkt uit het maandag verschenen jaarverslag. Er werd geleverd aan 113 landen, waarvan Duitsland met 1138 miljoen euro verreweg de grootste omzet opleverde.

De autodivisie behaalde vorig jaar een omzet van 912 miljoen euro, ten opzichte van 775 miljoen euro in 2014. Het jaar is afgesloten met een positief resultaat.

VDL Nedcar bouwt in Born voor de BMW Group het model Mini Hatch. Daarnaast is begin november 2015 de productie van de Mini Cabrio vast start gegaan. Deze wordt exclusief in Born geproduceerd, in tegenstelling tot de Mini Hatch die ook in Oxford wordt gemaakt. Vorig jaar zijn 57.019 auto’s afgeleverd, tegen 29.196 vorig jaar.

In 2016 zullen de productievolumes bij VDL Nedcar naar aanzienlijk toenemen, zo verwacht VDL. Dit zal volgens het bedrijf een forse groei van het personeelsbestand met zich meebrengen.

In de busdivisie is de omzet gedaald van 417 miljoen euro in 2014 naar 386 miljoen euro in 2015. Het resultaat is rond de nullijn uitgekomen. VDL had last van zwakte op de openbaarvervoermarkt.

Hoofddirectielid Rini Vermeulen is per 1 januari 2016 na een dienstverband van ruim drie decennia met pensioen gegaan. Per diezelfde datum zijn Pieter, Jennifer en Willem van der Leegte toegetreden tot de Hoofddirectie. Willem zal per 1 november zijn vader en huidig president-directeur Wim van der Leegte opvolgen als voorzitter van het directieteam.

De omzet in het eerste kwartaal kwam uit op 792 miljoen, tegen 646 miljoen vorig jaar. Het bedrijf verwacht voor het hele jaar een gecombineerde omzet boven de 3 miljard euro. Het resultaat zal naar verwachting ook „hoger uitkomen dan in 2015”.