Nieuws/Financieel
409928
Financieel

Midkap sluit hoger dankzij Galápagos

De Amsterdamse effectenbeurs had maandag moeite om richting te kiezen. Door gemengde cijfers over de Europese economie, een lagere olieprijs en een vlakke opening op Wall Street namen beleggers een afwachtende houding aan. In Amsterdam was biotechnologiebedrijf Galápagos de grote winnaar, terwijl kunstmestfabrikant OCI onderuit ging. 

De AEX-index sloot met een verlies van 1,79 punt (oftewel 0,4%) op 432,57 punten. De Midkap eindigde 4,02 punten (0,6%) in de plus op 652,02 punten.

Zijwaartse beweging

"De AEX zit vrijwel de hele maand al in een zijwaartse beweging van tussen de 430 en 438 punten", constateerde handelaar Sybren van der Hijden (Saxo Bank). Een spoedige renteverhoging in de Verenigde Staten kan deze impasse doorbreken, al leidt dit volgens Van der Hijden mogelijk wel tot lagere beurskoersen. 

Elders in Europa stonden de meeste beurzen maandag op verlies. Zowel Frankfurt als Parijs koerste 0,7% lager.

Het nieuws dat volgens cijfers van onderzoeksbureau Markit de economische groei in de eurolanden deze maand is afgezwakt tot het laagste niveau sinds begin vorig jaar zorgde voor een lichte verzwakking van de euro tegenover de dollar naar $1,12. Een vat Brentolie werd 1% goedkoper op $48,24.

Wall Street koerste maandagmiddag vlak. In Azië eindigde de Nikkei-index de handel vanochtend in mineur met een min van 0,5%. Een tegenvallend Japans exportcijfer en de duurdere yen speelden het sentiment parten.

Beursgang ForFarmers

Deze week staat in het teken van de beursgangen op het Damrak. Zo maakt veevoederbedrijf ForFarmers morgen zijn debuut en komende vrijdag gaat de afgesplitste lichttak van Philips naar de beurs.

Volgens analisten is vooral ForFarmers een verrijking voor de Amsterdamse beurs. "ForFarmers is in Europa de grootste in zijn soort", aldus Patrick Roquas van Rabobank. Bij de beursintroductie van ForFarmers worden trouwens geen nieuwe aandelen uitgegeven. De stukken van de veevoercoöperatie zijn sinds eind 2010 al te koop op het handelsplatform van Van Lanschot Bankiers. Daar is de koers de afgelopen tijd al flink opgelopen.

AEX

In de AEX was kabelaar Altice (+1,4%) maandag de sterkste stijger. Ook DSM (+0,6%) deed goede zaken. SBM Offshore (onveranderd) kreeg een koopadvies van de Canadese vermogensbeheerder Canaccord Genuity.   

Bij de hoofdfondsen belandde ArcelorMittal onderaan met een verlies van 3,2%. Royal Dutch Shell had last van het terugvallen van de olieprijs en leverde 1,3% in. Ook KPN (-1%) en Boskalis (-0,8%) behoorden tot de zwaardere verliezers.  

Aegon werd 1,1% minder waard. De verzekeraar meldde de verkoop van zijn Britse lijfrenteportefeuille van 3 miljard pond aan branchegenoot Legal & General.

Midkap

In de Midkap was Galápagos de grote winnaar met een plus van 7,3%. Bestuursvoorzitter Onno van de Stolpe zei afgelopen weekend in het televisieprogramma Business Class van Harry Mens dat het 'ongelooflijk goed' goed gaat met Galápagos. Volgens de topman is de kans groot dat het biotechnologiebedrijf op termijn wordt opgenomen in de AEX-index. "Dat zou erg leuk zijn." Van de Stolpe is ook optimistisch over het reumamedicijn filgotinib. Als het op de markt komt, zou dat volgens hem de jackpot betekenen voor Galápagos.

Volgens beurshandelaar Van der Hijden liftte Galápagos maandag op de beurs eveneens mee op het positieve sentiment in de biotechnologiesector die ontstond door het miljardenbod van Bayer op Monsanto. "Ook is de koers van Galápagos boven het 200 daags gemiddelde gestegen."

Besi (+3,6%) en Delta Lloyd (+3,3%) waren eveneens in trek.   

OCI kwam echter steeds verder onder druk in de Midkap. De kunstmestproducent raakte 9,9% kwijt na de teleurstellende bekendmaking dat de fusie met de Amerikaanse branchegenoot CF Industries van de baan is.

Value8

Aan de vrije val van Value8 lijkt nog geen einde te zijn gekomen. Het smallcapfonds daalde met 5,9%. Door twijfels over de boekhoudmethoden is het investeringsbedrijf van directeur Peter Paul de Vries deze maand al ruim 25% minder waard geworden.  

De koers van Inverko kelderde maandag met 55,6% naar €0,30. Het recyclingbedrijf uit het Groningse Leek verkeert sinds vorige week in uitstel van betaling.