Nieuws/Financieel
409943
Financieel

Britse overheid schetst Brexit-rampscenario's

LONDEN (AFN) - Mochten de Britten in juni besluiten uit de Europese Unie te stappen, dan zal het land minstens een jaar in een economische recessie belanden. Dat voorspelt de Britse overheid in een maandag gepresenteerde studie naar de gevolgen van een 'Brexit'.

Het Britse ministerie van Financiën schetst daarin twee scenario's, waarbij de economie in de milde variant 3,6 procentpunt minder groeit dan onder de huidige omstandigheden mag worden verwacht. Het complete rampscenario schetst een economische achteruitgang met 6 procentpunt.

Ook zorgt een Brexit er volgens de overheidsberekeningen voor dat in het ergste geval de huizenprijzen tot wel 18 procent kunnen dalen. Ook is het zeer aannemelijk dat de inflatie een vlucht zal nemen en de werkloosheid zal oplopen.

Recessie

Over precies een maand stemmen de Britten in een referendum over hun toekomst in de EU. Volgens de Britse minister van Financiën George Osborne moeten Britten zich daarbij afvragen of ze ,,bewust voor een recessie" willen kiezen.

Tijdens een bijeenkomst op de universiteit van Leiden waarschuwde de Nederlandse minster van Financiën Jeroen Dijsselbloem maandag ook nogmaals voor de impact van een Brexit. Volgens de eurogroepvoorzitter dreigt een domino-effect, waarbij ook andere landen de unie zullen willen verlaten.

Moeite

Dijsselbloem wees daarbij op de moeite die is gedaan om Griekenland voor de eurozone te behouden. De Grieken zijn goed voor een aandeel van slechts 2 procent in de economie van de eurozone, maar volgens de minister was het vooral politiek gezien belangrijk om het land binnenboord te houden.

Ook de Wereldbank waarschuwde voor de gevolgen van een ja in het referendum van 23 juni over uittreding van de Europese Unie. Ontwikkelingslanden lijden al onder de dalende grondstoffenprijzen en dat wordt door een Brexit nog erger, zei president Jim Yong Kim. ,,Er is geen twijfel over dat de dreiging van een Brexit voor ons een van de grootste risico's van dit moment is."