Nieuws/Financieel
409980
Financieel

Tribune wijst weer bod af, maar wil praten

MCLEAN (AFN) - Krantenconcern Tribune Publishing heeft opnieuw een overnamebod van mediabedrijf Gannett afgewezen. Wel zegt Tribune, dat onder meer de titels Los Angeles Times en Chicago Tribune bezit, bereid te zijn om in gesprek te gaan met de eigenaar van de grote Amerikaanse krant USA Today.

Tribune wees al eerder avances van Gannett af, omdat die niet in het belang van de aandeelhouders zouden zijn. Gannett richtte zich daarop in een brief rechtstreeks tot de aandeelhouders en verhoogde zijn bod tot 15 dollar per aandeel, wat neerkomt op een totale overnamesom van 864 miljoen dollar (circa 763 miljoen euro). Ook dat bod kon Tribune niet bekoren.

Het concern gaf wel voor het eerst aan bereid te zijn te praten, waar Gannett zich eerder nog ergerde aan de starheid van Tribune. Tribune benadrukte wel dat dit nog geenszins moet worden gezien als een aanwijzing voor een succesvolle afronding van de overname.

Tribune kondigde maandag ook aan dat investeringsmaatschappij Nant Capital, van miljardair Patrick Soon-Shiong, voor 70,5 miljoen dollar een belang van 12,9 procent in het concern heeft genomen. Soon-Shiong treedt als vicevoorzitter toe tot het bestuur van Tribune, dat spreekt van een ,,strategische" investering.

Binnen de Amerikaanse krantenwereld vindt een grote consolidatieslag plaats. De schaalvergroting moet er naast kostenbesparingen voor zorgen dat krantenconcerns meer tijd krijgen om geld te gaan verdienen met onlinenieuws. Gannett kocht al vijftien titels. Tribune nam de San Diego Union-Tribune over.