Nieuws/Financieel
410012
Financieel

Revolutie in energieland

De kostprijs van duurzame energie wordt nu in zo’n rap tempo lager. Ik kan me voorstellen dat olieproducerende landen en bedrijven als Shell en BP daardoor behoorlijk zenuwachtig aan het worden zijn. Dubai had recent opnieuw een wereldrecord te pakken: de laagste prijs ooit voor een kilowattuur zonnestroom. De prijs is alweer 15% lager dan het record dat vorige maand in Mexico werd bereikt.

En ook in landen waar de zon minder schijnt gaat het rap. Want dan is vaak een combinatie van zon en wind ’winnend’. In Duitsland bijvoorbeeld werd 15 mei dit jaar met windturbines en zonnepanelen voor het eerst voldoende energie opgewekt om aan de totale Duitse energiebehoeften van die dag te voldoen. Wat mij betreft een mijlpaal.

Veel sneller dan verwacht

Het gaat al met al veel sneller met de daling van de kostprijs van duurzame energie dan een aantal jaar geleden werd aangenomen. Ook ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Ook toen de olieprijs daalde, waarvan gezegd werd dat dit een rem op investeringen in duurzame energie zou zetten, bleek dit niet te kloppen. Want de kostprijs van duurzame energie daalde simpelweg nog sneller. En de investeringen in duurzame energie groeien alleen maar harder. Er wordt nu jaarlijks wereldwijd $350-400 miljard geïnvesteerd in duurzame en hernieuwbare energie. En dat bedrag is stijgende.

Shell stapt ook in duurzaam

Je ziet nu ook dat oliebedrijven als Shell in duurzame energieprojecten stappen. Recent werd bekend dat Shell een aparte divisie voor duurzame energie en CO2-arme elektriciteit heeft opricht. En je ziet tevens dat ook de grootste beleggers ter wereld zoals ons pensioenfonds ABP en het Noorse staatsfonds een steeds groter deel van hun vermogen beleggen in duurzame en hernieuwbare energie. Goed voor het milieu natuurlijk. Een heel prettig neveneffect. Maar deze beleggers hebben vooral oog voor het rendement. Ze moeten immers aan hun langjarige verplichtingen voldoen jegens de pensioengerechtigden die bij hun fondsen zijn aangesloten. Ook olieproducerende landen als Saudi-Arabië en andere landen in deze regio investeren steeds meer in duurzame energie. Om zo voorbereid te zijn op het post-fossiele tijdperk.

Particuliere beleggers

Ik maak me soms alleen wat zorgen over particuliere beleggers. Natuurlijk heeft een deel van hen al een deel van de portefeuille ingeruimd voor beleggingen in duurzame energie bedrijven. Omdat deze beleggers heel verstandig meebewegen met de realiteit. Om op die wijze een graantje mee te pikken de komende jaren van de revolutie in energieland. Net als de grote pensioenfondsen en andere grote beleggers.

Die zien dat de omgeving verandert en zijn flexibel en passen hun beleggingsportefeuille aan op die veranderende realiteit. De energie komt in de toekomst immers ergens anders vandaan, daar is geen speld tussen te krijgen. Misschien is beleggen wel vooral dat: steeds de omgevingsfactoren in kaart brengen en daarop anticiperen. Door je beleggingsportefeuille stap voor stap aan die veranderende realiteit aan te passen. Stil blijven zitten is eigenlijk geen optie als het om beleggen gaat.

Verzet de bakens

Maar zoals ik al zei, zie ik ook nog een grote groep die nog steeds uitsluitend belegt in fossiele energiebedrijven, vaak als hoeksteen van de beleggingsportefeuille. Ik ga heus niet zeggen dat ze die aandelen morgen in blinde paniek moeten verkopen. Maar ik merk wel dat de banken hun beleggers nauwelijks informeren over de revolutie in energieland en wat die voor hun beleggingsportefeuille kan betekenen.

Ik zou het jammer vinden als deze beleggers over 3-6 jaar tot de conclusie komen dat ze toch eerder de bakens hadden moeten verzetten. Want de realiteit is dat fossiele energiebedrijven en de andere bedrijven in de keten van fossiele energie jaar na jaar verder aan belang zullen inboeten. Terwijl duurzame energiebedrijven door de steeds verder dalende kostprijs van duurzame energie steeds meer impact zullen krijgen. Dat zie je trouwens ook terug op de beurs. Bedrijven als Shell en BP laten op zijn best een zijwaarts koerspatroon zien de laatste 36 maanden. Terwijl duurzame energiebedrijven gemiddeld een forse koersplus boeken in die periode.

Economische krachten

Als je als belegger ook de komende jaren een graantje wil meepikken van de revolutie binnen de mondiale energievoorziening, is het denk ik geen gek idee om het belang van fossiele energie binnen de portefeuille stukje bij beetje te verminderen. En daarvoor in de plaats breed gespreid in de toonaangevende duurzame energiebedrijven te beleggen. Dan raak je als belegger steeds beter voorbereid op het tijdperk van de duurzame energie, dat eigenlijk al is aangebroken. De verdere opmars van duurzame energie is simpelweg niet tegen te houden. Het zijn uiteindelijk altijd de economische krachten die het winnen. Want de revolutie in energieland is onstuitbaar.

Deze column is geschreven door Robert Schuckink Kool, directeur bij Trend Invest.