Nieuws/Financieel
410033
Financieel

Damrak maakt zich op voor beursgangen

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam maakt zich op voor twee beursgangen deze week, diervoederbedrijf ForFarmers op dinsdag en op vrijdag Philips Lighting, de verzelfstandigde lichtdivisie van Philips. Verder krijgen beleggers een flinke hoeveelheid macro-economische cijfers voor de kiezen.

Philips Lighting wordt voor een prijs van 18,50 tot 22,50 euro per aandeel naar de beurs gebracht. Dat geeft Lighting een marktwaarde van 2,8 miljard tot 3,4 miljard euro. Inclusief schulden is dat 4,3 miljard tot 4,9 miljard euro. De aandelen, die het beurssymbool 'LIGHT' meekrijgen, worden aangeboden aan institutionele partijen en particuliere beleggers. Philips zelf wil zich geheel toeleggen op gezondheidstechnologie en splitst daarom de verlichtingstak af.

ForFarmers zal geen nieuwe aandelen aanbieden of uitgeven in verband met de notering, maar gaat zijn bestaande aandelen verhandelbaar maken. De notering moet volgens ForFarmers helpen om de verhandelbaarheid van de stukken te vergroten en een groter publiek te bereiken.

Groeiramingen

Er komen deze week nieuwe groeiramingen over de Duitse en Amerikaanse economie. Verder worden gegevens gemeld over de dienstensector en industrie in verschillende Europese landen, de eurozone en de Verenigde Staten. Daarnaast staan cijfers op de rol over het vertrouwen van Duitse ondernemers en beleggers en het consumentenvertrouwen in de eurozone en de VS. Uit Nederland komt informatie over de bestedingen en het vertrouwen van consumenten.

Het cijferseizoen loopt langzaam ten einde. Donderdag komt verzekeraar NN Group met resultaten, net als investeerder Kardan. In het buitenland publiceren onder meer Hewlett Packard Enterprise, dat hardware en IT-diensten levert aan de zakelijke markt, resultaten, net als detailhandelaar Marks & Spencer.

Winsten

De Europese beurzen sloten vrijdag met stevige winsten. Daarmee herstelden de graadmeters van de verliezen een dag eerder. Die ontstonden mede door de vrees voor een mogelijk snelle nieuwe renteverhoging in de VS, maar de zorgen daarover leken op de laatste dag van de week weer grotendeels verdwenen.

De Amsterdamse AEX sloot 1,4 procent hoger op 434,36 punten. De MidKap steeg 1,6 procent naar exact 648 punten. Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 1,7 procent.