Nieuws/Financieel
410037
Financieel

'Economische groei eurozone zwakt af'

LONDEN (AFN) - De economische groei in de eurolanden is deze maand afgezwakt tot het laagste niveau sinds begin vorig jaar. Verbeteringen in Duitsland en Frankrijk werden daarbij tenietgedaan door een verzwakking in andere eurolanden, stelde onderzoeksbureau Markit maandag.

In de industrie van de eurolanden zwakte de groei deze maand licht af, de dienstensectoren gingen in hetzelfde tempo vooruit als in april. Door die combinatie zakte de graadmeter voor de economie van de eurozone marginaal, van 53 naar 52,9. Een stand hoger dan 50 wijst daarbij op groei.

Volgens Markit geven de cijfers aan dat de robuuste groei van de eerste drie maanden van 2016 dit kwartaal niet wordt doorgezet. Op basis van de jongste uitslagen rekenen de onderzoekers op een plusje van 0,3 procent voor de eurozone als geheel.

Eerder op de dag werd al bekendgemaakt dat de activiteit in het Franse bedrijfsleven deze maand sterker groeit dan in april. Die vooruitgang is te danken aan de dienstensector, de industriële activiteit in Frankrijk kromp in mei juist harder dan in de voorgaande maand. In Duitsland trok de groei van zowel de industrie als de dienstverleners deze maand verder aan.