Nieuws/Financieel
410072
Financieel

'AEX opent vlak'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse AEX-index opent maandag naar verwachting vlak. De andere graadmeters in Europa zullen bij de openingsbel eveneens een nagenoeg onveranderd beeld laten zien. Op Beursplein 5 staat het aandeel van kunstmestfabrikant OCI in de belangstelling.

OCI en zijn Amerikaanse branchegenoot CF Industries hebben de deal waarbij CF de Amerikaanse en Europese kunstmestdivisies van het in Amsterdam genoteerde Egyptische bedrijf over zou nemen afgeblazen. Vanwege de aanpassing van Amerikaanse belastingwetten zien beide partijen geen voordelen meer in de transactie.

Uitzender Randstad kondigde vrijdag aan het Italiaanse uitzendbedrijf Obiettivo Lavoro over te nemen voor 102,5 miljoen euro. De Europese Commissie moet de transactie nog goedkeuren. Aegon meldde de verkoop van zijn Britse lijfrenteportefeuille van 3 miljard pond aan Legal & General.

Bayer

In Amsterdam noteren verder verschillende fondsen ex-dividend, waaronder Beter Bed en Van Lanschot.

Het Duitse chemie- en farmacieconcern Bayer maakte bekend in totaal 62 miljard dollar over te hebben voor de overname van de Amerikaanse producent van landbouwchemicaliën Monsanto. Budgetmaatschappij Ryanair maakte de cijfers over het eind maart afgesloten boekjaar bekend.

Verder worden gegevens gemeld over de dienstensector en industrie in verschillende Europese landen, de eurozone en de Verenigde Staten.

Winsten

De Europese beurzen sloten vrijdag met stevige winsten. Daarmee herstelden de graadmeters van de verliezen een dag eerder. Die ontstonden mede door de vrees voor een mogelijk snelle nieuwe renteverhoging in de VS, maar de zorgen daarover leken op de laatste dag van de week weer grotendeels verdwenen.

De Amsterdamse AEX sloot 1,4 procent hoger op 434,36 punten. De MidKap steeg 1,6 procent naar exact 648 punten. Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 1,7 procent.

De prijs van een vat Amerikaans olie zakte maandagochtend met 1 procent tot 47,87 dollar. Brent werd 0,9 procent goedkoper op 48,26 dollar per vat. De euro was 1,1231 dollar waard, tegen 1,1210 dollar bij het luiden van de slotbel in Europa op vrijdag.