Nieuws/Financieel
410074
Financieel

Analisten zijn naïef over rente VS

Om maar met de deur in huis te vallen: Ik verbaas mij vaak over de naïviteit van vele analisten en beurscommentatoren. Zo dat is er uit en dat nog wel van iemand die dagelijks een verslag doet van de financiële markten.

Het beste voorbeeld dat ik u kan geven heeft te maken met de timing van de volgende renteaanpassing in de Verenigde Staten. Tot vorige week maandag werd de kans op een renteverhoging bij de volgende Federal Reserve vergadering in juni ingeschat op 4 procent. Onmiddellijk na publicatie afgelopen woensdag van de notulen van de meest recente vergadering steeg die kans naar 33 procent.

In reactie op de notulen trok de dollar aan nadat deze eerder op de dag al sterker was geworden als gevolg van hogere inflatiecijfers. Bovendien daalde de Dow Jones 200 punten maar wisten financials te profiteren op basis van vooruitzichten op betere rentemarges. Tot daartoe is het nog goed te begrijpen maar de verklaring dat een mogelijke renteverhoging in juni als een complete verrassing kwam doet bij mij de wenkbrauwen fronzen.

Data dependent

Hoe vaak is er door Fed voorzitter Yellen niet gememoreerd dat toekomstige renteaanpassingen “data dependent” zijn en iedere Fed vergadering een “live event” is. Kortom de mogelijkheid op een renteverhoging is altijd aanwezig en het hangt van de ontwikkeling van economische factoren af wanneer de rente genormaliseerd wordt.

Onderstaand uittreksel van de notulen bevestigt de verontwaardiging bij een aantal Fed bestuursleden omtrent de inschatting van een aanpassing in juni. Ik heb mij al vaak verbaasd over de perceptie die in de markt heerste dat er dit jaar maar één renteverhoging zou komen en dan ook nog eens in december. Dit terwijl de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten er stabiel bijligt en de inflatie op jaarbasis sinds mei 2015 een gestage groei vertoont.

 

Die cijfers kun je niet negeren maar de markt laat de gematigde woorden van voorzitter Yellen blijkbaar zwaarder wegen dan de actuele cijfers. Op zich is het natuurlijk niet vreemd dat Janet Yellen haar woorden weloverwogen uitspreekt en daarbij niet het risico wil lopen te hoge verwachtingen te scheppen.

Aan de andere kant is Yellen helder en transparant in haar communicatie door te beweren dat renteaanpassingen afhankelijk zijn van de groei. Opmerkingen dat de notulen de markt heeft verrast zeggen meer over de analisten dan over de communicatie van de Federal Reserve. De deur voor een Amerikaanse renteverhoging staat in ieder geval wijd open wat blijkt uit onderstaande tekst in de notulen.

 

Europese Banken

Een ander aspect waarover ik mij verbaas is de uitleg die gegeven wordt over de koerswinst die Europese financials behaalden als gevolg van de vooruitzichten op een renteverhoging in de VS. Er werd namelijk beweerd dat namen als ING, ABNAMRO en andere financials in Europa zouden profiteren van hogere rentemarges. Bij een hogere rente kunnen banken nu eenmaal betere marges behalen dan bij een lagere rente. Dat laatste is geheel juist maar een renteverhoging in de VS wil nog niet zeggen dat er in Europa ook hogere rentes op stapel staan. De laatste cijfers over de inflatie in de Eurozone lieten zien dat deze nog ver van de doelstellingen verwijderd waren.

Al maanden staat de inflatie op jaarbasis op een negatief niveau van -0,2 procent en ik kan u verzekeren dat Mario Draghi de rente daarom nog lang laag houdt. Sterker nog, de ECB zal actief op zoek moeten gaan om de inflatie ook maar dicht bij de doelstelling van 2 procent te brengen.  Daar gaan Europese banken niet van profiteren en de bewering dat de koerswinsten van de financials in Europa donderdag dan ook toe te schrijven zijn aan een verhoogde kans op een renteverhoging in de VS slaan kant noch wal.

Ron van der Does is marktanalist bij IG Nederland. In aanvulling tot de disclaimer hieronder, bevat het materiaal op deze pagina geen overzicht van koersen, een aanbod, of een advies tot een transactie voor welk financieel instrument dan ook. IG aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor handelingen die worden gedaan naar aanleiding van deze opmerkingen en is ook niet verantwoordelijk voor de consequenties. Onderzoeksresultaten die aangeboden worden gaan niet direct over specifieke beleggingen, financiële informatie of benodigheden van personen die deze informatie heeft ontvangen. De informatie is niet opgesteld in overeenstemming met de wettelijke vereisten die ontworpen zijn om de onafhankelijkheid van onderzoek op beleggingsgebied onder de aandacht te brengen en moet dus gezien worden als marketingcommunicatie.

Elke vorm van beleggen kent risico's. Denk er aan uw exposure te beheren. CFD's zijn hefboomproducten en kunnen resulteren in verliezen die uw inleg overstijgen. De waarde van via uw IG-aandelenrekening gekochte aandelen, ETF's, ETC's kan zowel dalen als stijgen, wat betekent dat u minder kunt terug krijgen dan u had ingelegd.

CFD's en beleggen in aandelen wordt aangeboden door IG Markets Ltd. IG is een handelsnaam van IG Markets Ltd. Het geregistreerde adres is Cannon Bridge House, 25 Dowgate Hill, London, EC4R 2YA. IG is geautoriseerd en gereguleerd door de Britse FCA (nummer 195355) en biedt CFD trading aan in Nederland waar het geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel (nummer 52033813). IG Nederland is gereguleerd en geautoriseerd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).