Nieuws/Financieel
410082
Financieel

Juni wordt grillige valutamaand

We hebben al enige tijd aangegeven dat vooral de uitlatingen van de Federal Reserve de valutamarkten zouden beheersen. Immers, een groot gat is ontstaan tussen de verwachtingen van de markt en de voorspellingen van het FOMC over het tempo waarmee de renteverhogingen in de VS zullen worden doorgevoerd. Wij gaven al aan dat de Fed dit gat niet lang zou laten bestaan.

De publicatie van de notulen van de vergadering van april laten er geen twijfel meer over bestaan dat het FOMC aan zijn voorspellingen zal vasthouden en geeft aan dat de markt fout zit met de gedachte dat er dit jaar maar één renteverhoging in het vat zit.

Peso neemt stokje over

De reactie op deze havikachtige uitlatingen van de Fed kwam snel. Risicovolle beleggingen werden verkocht en de dollar steeg tegenover alle andere valuta’s, met uitzondering van het Bitse pond, nu een Brexit in de peilingen minder waarschijnlijk lijkt. Het pond herstelt zich nu van een verschrikkelijk slecht begin van het jaar en is niet langer de slechtst presterende valuta in 2016. Die twijfelachtige eer is nu overgenomen door de Mexicaanse peso.

Volatiele maand

Juni lijkt nu een zeer volatiele maand te gaan worden. De risico’s stapelen zich op. Naast het Britse referendum komt er nu een beslissende vergadering van de Federal Reserve aan, zijn er verkiezingen in Spanje en vergadert de ECB. Niet verrassend dat we voor onze cliënten een interessante mogelijkheid zien om hun posities in het Britse pond af te gaan dekken en ook verwachten wij een golf van dollarverkopen van mensen die de volatiliteit door de FOMC-vergadering van juni willen vermijden.

ECB verrast niet

In tegenstelling tot het vuurwerk dat de FOMC deed afgaan waren de notulen van de vergadering van de ECB in april in het geheel niet verrassend. Er bestaat een brede overeenstemming in de raad van bestuur over het beleid van de ECB en verder werd er weinig gecommuniceerd naar de markten. De euro deed weinig anders dan de andere valuta’s in neerwaartse richting te volgen tegenover de dollar.

Deze week krijgen we de zo belangrijke PMI indices. Deze hebben de laatste drie maanden weinig beweging laten zien. Ze zijn consistent gebleven met een bescheiden groei van 1,5 tot 2% in de Eurozone. Wanneer we geen signalen krijgen van een opwaartse trend, zal de ECB teleurgesteld zijn dat de monetaire verruiming niet meer invloed heeft.

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.