Nieuws/Financieel
410367
Financieel

Dramatische zomer

Een drietal grote Amerikaanse banken, Bank of America, Merril Lynch en Morgan Stanley, waarschuwde het afgelopen weekend voor een dramatische zomer, ‘de beurzen staan aan de vooravond van een lawine aan negatieve headlines.  Zij hebben hun klanten geadviseerd om uit aandelen te stappen. 

Naar verluidt zou op de eerste verkoopgolf volgend op deze waarschuwingen al voor bijna 100 miljard dollar aan aandelenbezittingen geliquideerd zijn. Deze banken duidden op een drietal nakende problemen:

  1. Mogelijke Brexit
  2. Het Fed-beleid met mogelijk 2 tot 3 renteverhogingen
  3. Amerikaanse presidentsverkiezingen, met de meest gepolariseerde verkiezingsretoriek ooit

Als technisch analist kijk alleen naar de gevolgen van het nieuws, maar uiteraard kan ik wel de technisch plaatjes bekijken van die markten die met bovengenoemde dynamiek te maken hebben of krijgen. Daarom beoordeel ik in deze week wat me opvalt in de trendmatige ontwikkelingen van de Engelse aandelenbeurs (FTSE100 index), de Amerikaanse kapitaalmarktrente en de Dow Jones.

Een signaal van een nakende top in de markt zou ook de toevloed aan beursgangen zijn, bij ons komen o.a. ASR en Basic-Fit naar de markt, maar ook ABN Amro dat haar tweede pakket aandelen op de beurs wil brengen. En omdat alle markten ogenschijnlijk extreem rustig zijn en zich vooralsnog weinig van de al die dreigingen aantrekken, bekijk ik ook de VIX index, Wall Street’s paniekbarometer.

Paniek

De VIX index stabiliseert op een laag niveau. Dit geeft aan dat er sprake is van relatieve rust onder Amerikaanse beleggers. De VIX index geldt wereldwijd als een toonaangevende graadmeter van de volatiliteit. Uit het verleden kunnen we opmaken dat koersdalingen in de aandelenmarkten doorgaans samenvallen met veel angst bij beleggers, wat logisch tot een grotere beweeglijkheid van de koersen leidt, hetgeen door een stijgende VIX gevolgd wordt. Zover is het echter nog niet. Pas bij een VIX boven 16,77, waar de toppen van de afgelopen 8 weken liggen, slaat deze barometer alarm.

Brexit

De Engelse beurs (FTSE 100 index) lijkt in het geheel niet onder de indruk van de komende volksraadpleging. De beurs komt er zelfs wat beter bij te liggen nu de dalende trend is gebroken. Dat is opvallend, want niet één van de grotere Europese aandelenmarkten, inclusief de Nederlandse, wist al de dalende trend te breken.

Britse Pond

Ook de GBP/USD geeft geen krimp onder een dreigende Brexit, het plaatje verbetert zelfs binnen de zijwaartse bandbreedte, nu een mogelijke hogere koersbodem op de grafiek zichtbaar wordt.

Fed

In de VS zullen de markten rekening moeten houden met het nieuwe beleid van de Fed, mogelijk 2 tot 3 renteverhogingen dit jaar. Echter als we de grafiek van de Amerikaanse 30-jaars kapitaalmarktrente moeten geloven, dan liggen er nog geen stijgende rentes in het verschiet. Er zit zelfs een tendens tot lagere rentes in het huidige marktbeeld, zo zet het herstel van de afgelopen weken niet door en ketste de rente af op haar 200- daags gemiddelde (rode doorlopende lijn). Conclusie: kapitaalmarkten zijn niet bang voor de dreigende monetaire verkappingen.

Trump versus Clinton

De race om het Amerikaanse presidentschap wordt nu al een van de meest vuile verkiezingen ooit genoemd. Je zou verwachten dat de aandelenbelegger eieren voor zijn geld zou kiezen. Maar niets is minder waar, de Dow staat thans nog geen 5% van zijn all-time-high af, de S&P500 minder dan 4%. 

Wat  wel opvalt is dat Dow al een week of drie met enige verkoopdruk te maken heeft. Het korte technische verloop karakteriseren we als een ‘correctief patroon’ met lagere toppen, dat ik heb afgebakend door twee blauwe dalende lijntjes. Overigens treedt er pas een korte termijn verkoopsignaaltje op, indien de Dow door de steun 17.399 breekt, waar de bodem van maart ligt. Conclusie is dat de soep op Wall Street nog niet zo heet gegeten wordt. 

Samenvattend zien we wel enige spanning in de markten, maar grote zorgwekkende ontwikkelingen worden thans nog niet ingeprijsd, daarvoor oogt alles nog te stabiel en rustig. Vooral de VIX, die op een objectieve manier de eventuele onrust en volatiliteit in de markten zou moeten aanvoelen, geeft nog geen rood licht. Wellicht is dit de bekende stilte voor de storm. Ik weet het niet zeker, maar voorlopig zie ik nog geen dramatische zomer voor de deur, of het moet over het weer gaan. Overigens hoeven we voor die 100 miljard dollar aan verkoopdruk niet meer te vrezen, die beleggers zijn inmiddels uitgestapt. Dat laatste punt zou contrair gezien juist een positief signaal kunnen opleveren. Uiteraard blijf ik ook op Twitter de markten actief voor u volgen: https://twitter.com/roycetostrams