Nieuws/Financieel
410377
Financieel

Nederland houdt hoogste status bij S&P

AMSTERDAM (AFN) - Nederland blijft onverminderd een van de meest kredietwaardige landen ter wereld. Dat stelde kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) vrijdag in een rapport over de Nederlandse economie.

S&P handhaafde de kredietpositie van Nederland daarbij in de hoogste categorie: AAA ('triple A'). Volgens het ratingbureau profiteert Nederland van een solide economisch herstel, een sterke concurrentiepositie en de aanhoudende verbetering van de overheidsfinanciën.

De vooruitzichten voor de Nederlandse economie zijn volgens S&P stabiel. De kredietbeoordelaar verwacht daarbij een jaarlijkse groei van bijna 2 procent in de komende drie jaar. Die vooruitgang wordt gestimuleerd door groeiende bestedingen, die op hun beurt te danken zijn aan stijgende lonen, de lage inflatie, dalende werkloosheid en het herstel op de huizenmarkt.

S&P wees ook op de forse groei van de investeringen vorig jaar en de sterke exportpositie van Nederland. Ook in 2016 wordt een flinke toename van de investeringen verwacht, waardoor de vraag in eigen land de bijdrage van de export aan de economische groei verder zal overvleugelen.