Nieuws/Financieel
410406
Financieel

DNB: verslechtering dekkingsgraad eigen schuld

Den Haag - Pensioenfondsen die hun dekkingsgraden de afgelopen maanden zagen verslechteren richting 90%, hebben dat in belangrijke mate aan zichzelf te danken. Zoveel wordt duidelijk uit de meirapportage van toezichthouder DNB die vrijdag naar de Kamer is gestuurd.

De fondsen in onderdekking, waaronder de grootste vier van ons land, wijzen graag naar de ’kunstmatig’ lage rente als boosdoener voor hun slechte prestaties.

Maar in een analyse van de herstelplannen van 183 noodlijdende fondsen komt toezichthouder DNB tot een andere conclusie. De fondsen die nu nog verder in de problemen zitten dan een jaar geleden hebben meer risico genomen dan nodig was.

Risico

Hoewel DNB geen namen noemt van specifieke fondsen is duidelijk dat ambtenarenfonds ABP en zorgfonds PfZW behoren tot de fondsen die het meeste risico namen. Zij gokten, naar nu blijkt ten onrechte, op een stijging van de rente en hoge rendementen op aandelen.

Bovendien hieven ze te weinig premie om voldoende nieuwe pensioenopbouw te kunnen inkopen waardoor de dekkingsgraad verder verslechterde.

Ook hebben zij het risico dat de rente verder daalde beperkt afgedekt ten opzichte van fondsen die wel aan hun verplichtingen kunnen voldoen en staken zij te veel pensioengeld in aandelen.

Korting onzeker

Uit de rapportage van DNB blijkt verder dat naar schatting 27 fondsen met 1,8 miljoen deelnemers moeten korten als de financiële situatie het komende jaar niet verbetert. De korting blijft beperkt tot gemiddeld 0,5 procent omdat fondsen het korten van pensioenen over tien jaar mogen uitsmeren.

Volgens het ministerie van Sociale Zaken is het nog erg onzeker om hoeveel mensen het zal gaan en dat de deelnemers daadwerkelijk worden gekort. Pas eind dit jaar wordt dit duidelijk. Dan is pas zeker hoe de pensioenfondsen er voor staan. Lees hier meer nieuws over pensioenen