Nieuws/Financieel
410423
Financieel

Eneco op jacht in België

Rotterdam - Energiebedrijf Eneco heeft vergaande interesse in zijn Belgische concurrent Lampiris. Dat bevestigen bronnen in de markt na aanleiding van een publicatie in de Belgische krant De Tijd.

Eneco is een van de drie grote Nederlandse energiemaatschappijen en de laatste nog onafhankelijke. Essent en Nuon werden in het verleden verkocht aan buitenlandse energiebedrijven. Eneco koos voor een zelfstandige koers, en zette daarbij in op duurzaamheid. Zo investeert Eneco veel in windmolenparken en liet het een relatief schone gascentrale bouwen op de Maasvlakte.

Waterkrachtcentrale

Lampiris is het op drie na grootste energiebedrijf van België, en profileert zich ook al als groen. Het past dan ook strategisch uitstekend bij Eneco, zo erkent een bron binnen het Rotterdamse energiebedrijf. Zo is het de exploitant van de waterkrachtcentrale van La Plate Taille, naast de grootste stuwdam van België (voor de vakantiegangers: bij de Meren van de Eau d'Heure, in Wallonië).Wielerronde

Eneco is al actief in België, waar het een marktaandeel van 2% heeft en sponsor is van de Eneco-wielerronde.

Lampiris, in handen van twee oprichters, personeel en twee investeringsmaatschappijen, heeft 5% van de markt, met 350.000 gasaansluitingen en 500.000 elektriciteitscontracten. Ook heeft Lampiris nog eens 175.000 klanten in Noord-Frankrijk. De omzet bedroeg het afgelopen jaar €1,69 miljard.

Lampiris krijgt een waardering van ongeveer €120 miljoen mee in de markt. Een bedrag dat Eneco op tafel moet kunnen leggen, gezien het feit dat het Rotterdamse bedrijf vorig jaar met gemak €500 miljoen uit de markt kon halen met de uitgifte van een hybride, eeuwigdurende obligatie tegen 3,25% rente.Obligatie

Eneco kreeg vorig jaar een flinke tegenvaller te verwerken: na jaren van procederen werd duidelijk dat het bedrijf alsnog in navolging van Nuon en Essent ook zijn publieke leidingennetwerk moest afsplitsen. Dit omdat volgens d ewetgever energiebedrijven commercieel zijn, en netwerkbedrijven nutsbedrijven. Deze splitsing moet op 31 januari 2017 gerealiseerd zijn, waarmee Eneco in omvang grofweg halveert.

Eneco is niet de enige geïnteresseerde in Lampiris, dat bij opbod verkocht zal worden. Onder meer EDF Luminus, de tweede speler in België na Electrabel, lijkt van zins mee te gaan bieden, aldus De Tijd. In de eerste week van juni moeten serieuze gegadigden een eerste bod indienen, om toegang te krijgen tot de boeken van Lampiris.

Eneco wil desgevraagd niet ingaan op wat het bestempeld als marktgeruchten.