Nieuws/Financieel
410432
Financieel

Bonussen Aegon blijven riant

Den Haag - Aegon blijft flinke bonussen uitkeren ondanks de Nederlandse strenge regels voor variabele beloningen. Aandeelhouders gingen vanmiddag akkoord met het bonusbeleid van de verzekeraar.

De verzekeraar bracht bij de aandeelhoudersvergadering een voorstel in stemming om in de VS en Azië een selecte groep werknemers tot 200% van het basissalaris aan bonus te kunnen geven.

In Nederland mogen financiële instellingen slechts 20% van het basissalaris als extra variabele beloning uitkeren. „We opereren wereldwijd en moeten rekening houden met de internationale gebruiken voor variabele beloningen. In de VS en Azië zijn die nu eenmaal heel anders dan hier”, zei Aegon-commissaris Ben Noteboom voorafgaand aan de stemming.

Met een ruime meerderheid van 98% van de stemmers gingen aandeelhouders akkoord met voortzetting van het internationale bonusbeleid. Ook de bonussen van het bestuur van Aegon kwamen ter sprake bij de aandeelhoudersvergadering.

Ceo Alex Wynaendts en de Canadese cfo Darryl Button van de Aegon holding kregen in 2015 een bonus van ruim 79% van het basissalaris, wat bij Wynaendts neerkomt op ruim 900.000 euro. Noteboom: „Dat percentage is vergelijkbaar met 2014. Beide heren kregen niet de volledige bonus, maar slechts een deel voor de behaalde prestaties.

Dat Aegon tot 100% van het basissalaris mag betalen komt doordat de verzekeraar ruim driekwart van de inkomsten uit het buitenland haalt. Opvallend was nog dat Button’s bonus deels (12% van het salaris) kwam voor prestaties op het gebied van de solvabiliteit van de verzekeraar. Die was op basis van de nieuwe regels eind 2015 160% voor de holding. In het eerste kwartaal zakte het kengetaal naar 155%, tot ontevredenheid van beleggers. Voor Aegon Nederland zakte de solvabiliteit zelfs naar 135%.