Nieuws/Financieel
410501
Financieel

550% in Galapagos

"Dankzij de vooruitgang die we als onderneming en met onze programma's elke dag weer boeken, is deze reis zo'n spannend avontuur geworden".

"Nooit eerder waren we zo kapitaalkrachtig en zo goed gepositioneerd om onze veelbelovende pijplijn verder te ontwikkelen". Twee zinnen uit de management letter bij het jaarverslag 2015 van Galapagos.

Gisteren bezocht ik, samen met medebeleggers van Alex, de nieuwe behuizing van het biotechbedrijf aan de Zernikedreef 16 in Leiden. De roerganger van Galapagos, Onno van de Stolpe, kwam tijdens de ontvangst zonder tromgeroffel binnen en dronk een bakkie mee.

Diepe sprong na Crucell

Een no-nonsense vijftiger, zonder stropdas, die 18 jaar geleden uit Crucell stapte en met Galapagos in het diepe sprong. In 2005 bracht hij het bedrijf op 7 euro per aandeel naar de beurs en met een koers van 46 doende mogen beleggers in de wonderpil Filgotinib (naam voortgekomen uit 'feel good') niet klagen, wat heet! Van de Stolpe heeft inmiddels zelf een belang van 628.289 aandelen.

Geboeid luisterde de volle zaal naar zijn betoog in duidelijke woorden. Galapagos is een biotechnologiebedrijf in de klinische fase, gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen. Ze richten zich op het ontwikkelen en het commercialiseren van nieuwe medicijnen die het leven van mensen verbeteren.

Firs in class

De missie is het ontwikkelen van first-in-class medicijnen, gebaseerd op de ontdekking van nieuwe targets. Door menselijke primaire cellen en patientcellen te onderzoeken, ontdekken ze welke proteines ('targets') een belangrijke rol spelen bij het veroorzaken van ziekten zoals reuma.

Vervolgens richt Galapagos zich op het ontwikkelen van kleine moleculen die deze targets beïnvloeden, de balans herstellen en hierdoor een positieve impact hebben op het verloop van de ziekte.

Deze benadering adresseert de oorzaak van de ziekte, in plaats van het behandelen van de symptomen. Galapagos wil een constructieve, positieve bijdrage leveren aan de maatschappij door de ontdekking van baanbrekende medicijnen voor ziekten met een grote onvervulde medische nood.

Tevreden

Van de Stolpe toonde zich zeer tevreden over de deal met het Amerikaanse farmaconcern Gilead.

Die maakte in januari 725 miljoen dollar over om de samenwerking bij de ontwikkeling van een nieuw reumamedicijn te bezegelen. En nu zit er dus meer dan 1 miljard in de kas. Galapagos wil deze riante kaspositie gebruiken om een of meer flinke overnames te doen.

Ze zoeken naar biotechbedrijven die een medicijn ontwikkelen dat al op patiënten wordt getest. De voorkeur gaat uit naar een geneesmiddel tegen ontstekingsziektes, zoals fibrose, een zeldzame longaandoening. Op 15 juni is er in de USA een toelichting op alle ontwikkelingen.

Goed gezien

Tijdens de terugreis dacht ik na over de kracht van dit bedrijf, die bij de meeste analisten op BUY staat met een hoger koersdoel als de huidige notering. Ik denk zomaar dat ze dat goed zien. Daarnaast, het zou kunnen dat Galapagos promoveert naar de AEX nu er een plek vrijkomt door het vertrek van TNT.

Met een free float van 80% en marktkapitalisatie voldoen ze aan de eisen en dan moeten indexbeleggers (bij)kopen. Een overname door Gilead is ook mogelijk, voor de Amerikanen waarschijnlijk goedkoper dan het betalen van 20%-royalties.

Sem van Berkel is aandeelhouder, directeur vermogensbeheer bij www.sem.nl en ambassadeur bij Alex Vermogensbank. SEM.nl heeft beleggingen voor haar cliënten in Galapagos.