Nieuws/Financieel
410535
Financieel

Opwaartse druk naar 440 opgevoerd

Opnieuw testte de AEX gisteren de belangrijke steunzone van 426 – 427. Deze steunzone wordt hiermee steeds krachtiger. De omkeerpatronen zijn intact gebleven en we verwachten in de komende week een voorzetting naar de zone 438,50 – 440.

Visie technische analyse:

De zeerkortetermijntrend is in de afgelopen week gedraaid van neerwaarts naar zijwaarts. Na de meervoudige test van de zone 426-427 in de afgelopen twee weken brak de AEX enkele dagen geleden door zijn vanaf de 458-top dalende toppenlijn. Dit betekende het eindsignaal van deze 3e correctie van dit jaar. Deze correctie bedroeg 32 punten, ongeveer 7%. Een maand geleden gaven we aan dat een terugval mocht worden verwacht vanaf ongeveer 457. Hier lag het laatste Fibonacci-retracementniveau tussen de augustus-top en februari-bodem. Deze terugval mondde uiteindelijk uit in een correctie maar zou naar onze mening zorgen voor de vorming van een hogere middellangetermijnbodem.

Belangrijke bodempatronen gevormd

Gisteren testte de AEX opnieuw de zone 426 – 427. Hierdoor is een meervoudige bodem ontstaan. Ook ligt hier de bodem van begin april die tijdens een eerdere terugtest op de borden werd gezet. Als we verder kijken naar de gehele beweging vanaf de februari-bodem bij 378,50 tot aan de jaartop van 458 dan ligt bij 426 ook het eerste (38,2%) Fibonacci-retracementniveau. Een belangrijke steunzone. Buiten het feit dat de dalende toppenlijn enkele dagen geleden opwaarts werd gebroken, vormde de AEX in de afgelopen week ook meerdere belangrijke bodempatronen. Zo werd eind vorige week een bullish engulfing gevormd en rondde de AEX medio deze week een piercing line af. Interessante bodempatronen bij een belangrijk kantelpunt in de AEX.

Let op de onderkant

Ook vanuit de technische indicatoren werden omkeersignalen gegeven. De RSI brak recent door zijn dalende toppenlijn en testte deze gisteren terug tijdens de terugval in de AEX zelf. Ondanks een gelijke bodem, hertest van de steunzone in de AEX, bleef de RSI nog ruim boven zijn eerdere bodems. De MACD laat ook de nodige afvlakking zien na de neerwaartse trend. Daar is het alleen nog wachten op een positieve crossing. Deze verwachten we in de komende handelsdagen. Deze MACD-indicator geeft geregeld pas enige dagen/week later een positief signaal.

Ondanks al deze klassieke en positieve signalen moeten we de risico’s niet uit het oog verliezen. Een structurele slot-doorbraak onder de 426 zou een verzwakking van de trend en hervatting van de correctie kunnen betekenen. Wel is het dan belangrijk dat andere belangrijke indices vergelijkbare negatieve signalen geven, anders zou er sprake kunnen zijn van een vals signaal in de AEX. Een dergelijke neerwaartse doorbraak betekent echter niet dat onze langetermijnvisie veranderd, maar het zou wel inhouden dat de trend minder krachtig wordt en het aanzienlijk langer kan duren voordat onze opwaartse doelen in zicht komen.

Bewegen tussen 426 en 440

Toch gaan we niet uit van dit negatieve scenario. De trend is gedraaid in het zeer kortetermijnbeeld naar zijwaarts. De handelsruimte ligt nu tussen de 426-427 onderkant en de 438,50 – 440 aan de bovenkant. In de zone 438,50 – 440 zijn de toppen van de afgelopen weken te vinden, maar ook het 50-daags en 200-daags gemiddelde. Tussen deze onderkant en bovenkant liggen eigenlijk geen noemenswaardige weerstanden.

Voor de komende tijd achten we de kans groot dat de opwaartse druk naar de 440 weer wordt opgevoerd en deze zone uiteindelijk opwaarts zal worden gebroken. Voor de komende weken verwachten we nog steeds een stijging naar opnieuw de jaartop bij 458. Ons doel voor de komende paar maanden blijft onveranderd liggen bij 475 punten.