Nieuws/Financieel
410584
Financieel

Waarom juni anders wordt

Tegen de verwachtingen in is een renteverhoging door de Fed in juni weer terug op de radar van beleggers. Inmiddels prijst de markt de kans op meer dan 30% in, vorige week was dit nog een fractie hiervan. Dit gaat gepaard met de nodige verschuivingen op de financiële markten.

De eerste ontwikkeling, en gelijk ook de meest logische, is die van de dollar die aansterkt. De Amerikaanse munt wint terrein en dit is goed terug te zien aan de euro die gisteren voor het eerst in een maand tijd weer onder de $ 1,12 uitkwam.

De opmars van enkele weken terug tot de $ 1,16 is volledig gekeerd. Europese aandelen weten hier echter niet van te profiteren en de correlatie tussen de valutamarkten en aandelen lijkt daarmee op het huidige moment minder sterk te zijn.

Herstel

Nadat dinsdag verschillende beleidsmakers van de Fed lieten doorschemeren dat een renteverhoging in juni nog steeds op tafel ligt, incasseerden aandelen een eerste klap. Op woensdagavond werd dit beeld versterkt door de notulen van de vorige vergadering en vond een felle kortstondige neerwaartse beweging plaats. Sindsdien zijn nieuwe krachten bezig die de markten in beweging brengen.

Op Wall Street bleef het verlies voor de S&P 500 gisteren beperkt tot 0,37% na een herstelbeweging richting het slot. Eerder op de dag bedroeg dit verlies nog ruim 1%.

 

Goud

Als laatste is het ook aardig om de situatie met goud erbij te pakken. Dit jaar maakt het edelmetaal bravoure met de sterke opwaartse trend, mede te verklaren door de negatieve rentes die steeds weider verspreid raken. In dit optimisme werd de $ 1.300 grens begin mei aangetikt.

De prijs staat daar inmiddels zo’n 4% onder, grotendeels toe te schrijven aan de berichten over de Fed. Een stijgende rente is namelijk negatief voor goud. Goud fungeert daarmee als belangrijke indicator om te kijken hoeveel vertrouwen de markt daadwerkelijk heeft in een spoedige renteverhoging door de Fed.

Toenemende druk

Dat de koersuitslagen op de aandelenmarkten deze week niet uit de pas lopen, valt wat mij betreft in het huidige marktbeeld. Vanaf begin mei hebben de belangrijkste indices in een beperkte bandbreedte bewogen. Om dicht bij huis te blijven, pakken we de grafiek van de AEX-index erbij, al vermoed ik dat u deze zo goed als kan dromen.

 

 

Op de 6-maandengrafiek aan de linkerkant is de nodige beweging te zien in de periode van december tot maart. Zoomen we daarna in op de afgelopen maand, dan zit de Amsterdamse beursgraadmeter vast in een bandbreedte van zo’n 3% tussen de 427 en 440 punten.

Druk

De dagelijkse uitslagen zijn er wel, maar richting ontbreekt. Dit is een trading range die vroeg of laat verlaten gaat worden, waarbij het nodige geweld ons niet bespaard blijft. The pressure is rising.

Als dit niet in mei gebeurt, wat ik overigens bijna uit wil sluiten, dan wel in juni. Met het rentebesluit van de Fed op de 15 en het Engelse referendum op de 23, kan het haast niet anders dat ons een volatiele én hopelijk ook zonnige beursmaand te wachten staat.

Terugblik

Vorige week opperde ik het idee om via een ratio putspread in te spelen op een verslechtering van het beursklimaat. Mijn lesje heb ik hiermee wel geleerd. Niet dat het resultaat van deze positie belabberd was, maar het is zaak om nu geduldig te zijn. Even aan de zijlijn blijven en afwachten tot de markt meer duidelijkheid geeft over de richting.

Dit heb ik gisterenavond ook opnieuw bevestigd gekregen. Nico Bakker, vast geen onbekende voor u, was te gast in de LYNX studio. In het huidige marktbeeld ziet ook hij de gevaren aan de onderkant, al is het voor een trendvolgende belegger eigenlijk nog te vroeg om overtuigend in actie te komen. Wie zijn wij dan om het wel te doen?

Groene cijfers

De herstelbeweging die op Wall Street in de laatste uren van de handel werd ingezet, heeft in de nachtelijke sessie een positief vervolg gekregen. De S&P 500 future staat 0,3% in de plus en geeft een impuls aan de markten. De olieprijs noteert 1% hoger en de signalen staan op groen vanochtend. In Azië zijn de verliezen volledig weggewerkt en staan zowel de Nikkei als de Shanghai Composite in het groen.

 

- S&P 500 future +0,26%

- NASDAQ future +0,40%

- Olie future +1,00%

- Goud future +0,05%

- AEX future +1,14%

- DAX future +0,92%

- Euro/dollar +0,04%

 

De openingsverwachting voor de AEX komt uit rond de 433 punten, een ruime plus van 1,1%. Beleggers moeten wel rekening houden met de mei optie-expiratie van vandaag. Dit leidt mogelijk tot een toename van de beweeglijkheid. Op het gebied van cijfers is de agenda verder zo goed als leeg, waarmee er weinig weerstand lijkt om de weg omhoog voort te zetten.

Disclaimer:Tycho Schaaf is beleggingsspecialist bij online broker LYNX. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.