Nieuws/Financieel
410592
Financieel

'Amsterdamse beurs opent met plus'

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent vrijdag naar verwachting hoger. Beleggers maken zich op voor een rustig einde van de handelsweek met enkel wat kleiner macronieuws en nauwelijks bedrijfsnieuws op de agenda.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde voorbeurs een stijging van de huizenprijzen met 4,2. Dat is bijna hetzelfde niveau als vorige maand toen de grootste stijging in 8 jaar werd genoteerd.

In Duitsland stegen de prijzen die Duitse fabrikanten voor hun producten ontvangen met 0,1 procent ten opzichte van een maand eerder. De stijging was conform de verwachtingen. Later op de dag staan in de Verenigde Staten nog huizencijfers op het programma.

Kwartaalcijfers

Het aan de beurs in Amsterdam genoteerde Duitse biotechnologiebedrijf Curetis meldde over het eerste kwartaal een nettoverlies van 3,2 miljoen euro. Een jaar eerder was het tekort nog 2,6 miljoen euro. Het bedrijf zag zijn opbrengsten uitkomen op 132.800 euro, tegen 228.400 euro een jaar eerder.

Wetenschappelijk uitgever Brill verwacht dit jaar een autonome omzetgroei van 1 tot 3 procent. Dat liet het bedrijf donderdagavond weten na afloop van de aandeelhoudersvergadering. Verder wordt gerekend op een toename van de ebitda-marge met 1 procent of iets meer.

Valuta

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond voorbeurs 0,8 procent hoger op 48,54 dollar en Brentolie werd 0,6 procent duurder op 49,10 dollar per vat. De euro was 1,1206 dollar waard, net zoveel als bij het slot van de Europese beurzen donderdag.

De AEX-index sloot donderdag 1,4 procent lager op 428,27 punten. De MidKap zakte 1,1 procent tot 637,64 punten. De toonaangevende indices in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 1,8 procent.