Nieuws/Financieel
410933
Financieel

Activisten mijden ABN Amro

AMSTERDAM - Na precies acht jaar en acht maanden druppelden de eerste reguliere beleggers woensdag weer binnen bij ABN Amro. Voor het eerst na de overname in 2007 organiseerde de voormalige staatsbank weer een openbare aandeelhoudersvergadering.

,,Een nieuwe bank, met een nieuwe strategie”, opende Rik van Slingelandt als voorzitter van de Raad van Commissarissen de eerste openbare algemene aandeelhoudersvergadering van de bank na de beursgang van vorig jaar.

Aan de Amsterdamse Zuidas zetelt niet meer de mondiale grootbank van voorheen, maar een volgens Van Slingelandt ‘solide financiële instelling voor de maatschappij’, met ‘een duurzaam dividend voor aandeelhouders’.

Droom

De bijeenkomst van woensdag was een wereld van verschil met de voorgaande, die op 20 september 2007 in De Doelen in Rotterdam plaatsvond. Slechts een handjevol aandeelhouders nam toen de moeite om door een haag van boze vakbondsleden officieel het doek te laten vallen voor het ‘oude’ ABN Amro.

De droom van bestuursvoorzitter Rijkman Groenink om te fuseren met Barclays was eerder dat jaar door ‘aandeelhoudersactivisme’ getorpedeerd omdat een vijandige overname door Fortis, Santander en RBS de bankbeleggers meer opleverde.

Historisch moment: voor het eerst na dé bijeenkomst uit 2007 is de gewone belegger weer voor een AVA bij @ABNAMRO. pic.twitter.com/kCQWx7gqOO— Ruben Eg (@_RubenEg) 18 mei 2016

Strategie

„Wij moeten er mee leven dat wij geen groeiaandeel zijn”, was een veelzeggende opmerking van de huidige ceo Gerrit Zalm over de veranderende tijden in het hoofdkantoor van ABN Amro en de bancaire wereld.

Zalm antwoordde hiermee op een vraag van een belegger hoe Zalm het verdienmodel van de bank voor de toekomst ziet met alle strenge regels en groeiende concurrentie. Hij voelde er weinig voor om ‘je te gaan forceren om in avonturen te komen waar je beter uit kunt blijven’.

Voor beleggers is een kleiner, vooral op Nederland gericht ABN Amro volgens Zalm niet per definitie slecht: „De positieve keerzijde is dat de bank een behoorlijk dividend kan uitkeren en wij toch onze kapitaalpositie kunnen versterken.”

Kritiek

Net zo kritisch als hun voorgangers waren de nieuwe aandeelhouders van ABN Amro ook niet. De grootste kritiek betrof het ontbreken van een Nederlandse versie van het jaarverslag, het gemis van een trap in de garage, wel of geen duurzaamheid van het hoofdkantoor, het persoonlijk voorstellen van de drie nieuwe commissarissen tot een quote van Johan Cruijff die Zalm aanhaalde in het bijzijn van Steven ten Have. De commissaris lag ooit bij Ajax in de clinch met de voetballegende.

De aandeelhouders legen de aanstelling van de nieuwe commissarissen Arjen Dorland, Frederieke Leeflang en Tjalling Tiemstra ook weinig in de weg. Naast enig aandringen op een ‘voorstelrondje’ werd de komst van het trio met nagenoeg alle stemmen aangenomen.