Nieuws/Financieel
410957
Financieel

Fed verdeeld over verhogen rente in juni

WASHINGTON (AFN) - De beleidsmakers van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten, zijn nog altijd verdeeld over verdere rentestappen. Dat bleek woensdag uit de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank.

Op zich staan de beleidsmakers in meerderheid positief tegenover een renteverhoging in juni bij het verder aantrekken van de economie. Maar over de vraag of het waarschijnlijk is dat de economische omstandigheden en de situatie op de arbeidsmarkt daarvoor dan voldoende zijn verbeterd, konden ze het tijdens hun vergadering eind april nog niet eens worden. Ze hielden hun opties daarom nog open.

De volgende vergadering van de centrale bankiers is op 14 en 15 juni. Veel belangrijke economische indicatoren waren in het eerste kwartaal nog tamelijk zwak. Maar recent naar buiten gekomen cijfers zijn sterker. Zo bleek dinsdag dat de inflatie in april is aangetrokken. Verder deden de huizenmarkt en industrie het vorige maand beter dan verwacht.

De Federal Reserve verhoogde in december voor het eerst in bijna tien jaar de rente. Sindsdien is het tarief ongemoeid gelaten. Het renteniveau van 's werelds grootste economie ligt daardoor nog altijd tussen de 0,25 procent en 0,5 procent.