Nieuws/Financieel
411006
Financieel

Zelfsturende organisaties leiden het best

Medewerkers van zelfsturende organisaties zijn op veel gebieden een stuk tevredener dan personeel van bedrijven met een traditionele managementlaag.

Leiderschap scoort een 7,5 bij zelfsturende organisaties, en in klassieke bedrijven slechts een 6,9. Dit blijkt uit onderzoek van Effectory. Medewerkers van zelfsturende organisaties zijn ook heel wat gemotiveerder en tevredener over de mate van invloed die ze kunnen uitoefenen. Daarbij is de stimulans tot zelfontwikkeling veel groter.

Volgens directeur en oprichter Guido Heezen heeft het verschil in leiderschap te maken met het feit dat het in traditionele organisaties sterk samenhangt met de functie van de manager. ,,Een leidinggevende mag zelf weten op welke manier hij omgaat met zijn bevoegdheden zijn en hoe hij leiderschap deelt met het team.”

Bij een moderne, zelfsturende organisatie ontstaat leiderschap op spontane wijze, gebaseerd op thema en ervaring. Medewerkers gaan vanzelf de kar trekken op het gebied van hun expertise. ,,Leider blijf je zolang je teamgenoten toestaan dat je het bent. Daardoor ontstaat er een natuurlijk evenwicht op de werkvloer.”