Nieuws/Financieel
411038
Financieel

Brexit geen ramp

Er worden grote woorden gebruikt in de discussies over een Engelse verlating van de Europese Unie. Recessie, instabiliteit en zelfs verlies van de Falklandeilanden. Maar ik verzeker u dat vrijdag 24 juni, de dag na het referendum, de veerboten hoe dan ook weer aanleggen in Dover en de vliegtuigen richting Londen gewoon opstijgen vanaf Schiphol.

Engeland is altijd een buitenbeentje geweest in de Europese Unie. Het neemt geen deel aan de euro. Is geen lid van Schengen en heeft tal van opt-out clausules in de diverse EU-verdragen bedongen. In de Europese besluitvorming is het Verenigd Koninkrijk een notoire dwarsligger. Bij 1 op de 10 voorstellen stemmen de Britten tegen.

Vrijhandel

Eigenlijk heeft de Britse opstelling in Europa meer gemeen met IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein. De 4 landen van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA). In onderstaande kaart is te zien dat de geografische ligging van Groot Brittannië ook niet onlogisch is als potentieel EVA-lid (groen).

Landenkaart EVA en EU

 

De EVA-landen willen geen politieke samenwerking, maar wel profiteren van een vrijhandelszone met de EU. Om het nog iets gecompliceerder te maken is Zwitserland wel lid van de EVA, maar niet van de vrijhandelszone (ja, dat kan dus). In een referendum (!) hebben de Zwitsers hier in 1992 tegen gestemd.

 

Gevolg is dat Zwitserland 120 afzonderlijke handelsverdragen met de EU moest sluiten. En deze ook nog eens om de zoveel tijd dient aan te passen aan de actualiteit. Een nachtmerrie voor het Zwitserse en Europese ambtenarencorps. Maar de Swatch horloges en Alpen-chocola liggen nog gewoon in de Bijenkorf.

Niet ideaal

Noorse ministers klagen wel eens dat het lidmaatschap van de EVA bepaald niet ideaal is. Noorwegen moet zich deels wel houden -en meebetalen- aan EU-beleid, maar kan hier niet over meebeslissen. Het EU-lidmaatschap is echter een politieke splijtzwam in de Noorse politiek. Pleiten voor toetreding staat gelijk aan electorale zelfmoord.

Brexit

De meeste argumenten van voor- en tegenstanders van een Brexit kunt u met een grote korrel zout nemen. Brexit of geen Brexit, Engeland ligt aan de rand van Europa en kan zijn ligging niet veranderen. En moet dus, linksom of rechtsom, dealen met Europa.

Mochten de voorstemmers van EU-uittreding winnen, dan is de meest voor de hand liggende route een Engels lidmaatschap van de EVA. Het bestuur van de EU beweert nu dat Groot Brittannië moet ‘betalen’ als het nieuwe handelsakkoorden met de EU wil sluiten. Maar dat is allemaal ‘ruis op de lijn’.

De Europese geschiedenis leert dat er altijd een oplossing komt. Zelfs als je daar, zoals Zwitserland, 120 losse akkoorden voor moet sluiten. De grote bankensector in Zwitserland (nog een overeenkomst met Engeland) heeft daar trouwens ook nooit onder geleden.

Ramp

Is een Brexit slecht voor de Britse economie? Los van alle discussies brengen nieuwe akkoorden extra transactiekosten met zich mee. Dus het helpt natuurlijk niet echt. De FTSE-100 beursgraadmeter in Londen loopt de afgelopen 3 jaar achter bij die van Europa als geheel (grafiek is gecorrigeerd voor valuta effecten). Maar rampzalig is het allemaal niet.

FTSE-100 en de Euro Stoxx

 

 

Rombout Kerstens is directeur van Keyword Info Systems BV. www.keyword.nl