Nieuws/Financieel
411075
Financieel

Bent u bang voor de beurs?

Onlangs werden de resultaten van een onderzoek gepresenteerd dat onder ruim dertigduizend Europese beleggers werd uitgevoerd door BlackRock. Daar kwamen een aantal opmerkelijke resultaten uit, maar één van de opvallendste was wel dat Nederlandse beleggers van alle Europese landen het minst met de beurs hebben.

Nu staan wij bekend als een vooruitstrevend land, wij hadden ook het eerste aandeel ter wereld (VOC), de eerste echte beurskrach (Tulpenbollenmania) en hebben zo ongeveer de optiemarkt op poten gezet.

Toch vinden Nederlanders de beurs kennelijk nog een beetje eng, tenminste, de huidige generatie beleggers. Waar zou dat nou toch aan kunnen liggen?

Imago

Er zijn wel een aantal factoren te bedenken die mensen van beleggen afhouden. Of die beleggen in ieder geval een negatief imago geven. Een voor de hand liggende oorzaak is natuurlijk de enorme daling van de AEX de afgelopen twee decennia.

De AEX is een prijsindex, dat wil zeggen dat dividenden van de koersen afgehaald worden. Daardoor daalt de AEX elk jaar sowieso met ca. 3%, terwijl de Duitse DAX bijvoorbeeld gewoon doorkachelt. Want dat is een herbeleggingsindex.

Herbeleggen

De AEX kent ook een herbeleggingsindex en die stond in augustus 2000 op 1250 euro. De gewone AEX noteerde toen 689 punten. De huidige AEX blijft natuurlijk nog ver achter bij die bijna 700 punten maar de herbeleggingsindex, de index inclusief uitbetaalde dividenden dus, staat momenteel op 1356!

Een langetermijn belegger die zijn dividenden herbelegde heeft dus wel degelijk winst behaald over die periode. En dan heb ik het nog niet over mensen die gedurende die periode consequent bijgekocht hebben.

Worsteling

Een ander punt dat mensen van beleggen weerhoudt is de continue worsteling met financiële instrumenten. Voor veel ‘beleggers’ zijn sprinters, turbo’s, cfd’s, binaire opties of weet ik hoe ze allemaal heten, leuke gokinstrumenten geworden waarmee ze snel winst kunnen behalen.

Met beleggen heeft het echter niets te maken. Na soms een kortstondig succes, blijkt al gauw dat beleggen met geleend geld (want dat is het) en een te grote hefboom risicovol en vaak ook kostbaar is.

Wie daar op een hardhandige manier achterkomt is vaak voor een tijdje weer genezen en loopt de werkelijke rendementen van aandelen op lange termijn mis.

Nadenken

In beide gevallen ligt er een duidelijke taak voor de financiële sector. Het verschaffen van goede informatie is belangrijk. Daarnaast moet men misschien eens goed nadenken of de overvloed aan financiële instrumenten met een hefboom wel zo in het belang is van de particuliere belegger.

Natuurlijk moet een ieder zelf weten wat hij/zij met zijn/haar geld doet, maar er is ook nog zoiets als een bepaalde verantwoordelijkheid die de financiële sector draagt. Zo goed staat de sector er immers nog niet op, getuige het hiervoor genoemde onderzoek…