Nieuws/Financieel
411109
Financieel

Value8 wil sneller jaarcijfers publiceren

Value8-topman Peter Paul de Vries

Value8-topman Peter Paul de Vries

De bijeenkomst van Value8 waar topman Peter Paul de Vries uitleg gaf om het vertrouwen bij zijn eigen aandeelhouders terug te winnen, zit er op. Lees hier Blog van DFT over de uitkomsten.

Value8-topman Peter Paul de Vries

Value8-topman Peter Paul de Vries

Volg hier live updates op de ingelaste aandeelhoudersvergadering

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

 

Sinds een publicatie van een analist op de website Follow the Money verloor het aandeel een kleine twintig procent. Value8 verdient zijn geld met het participeren in een 24-tal mkb-ondernemingen. Zij stijgen elk jaar in waarde, veelal op basis van niet toegelichte criteria.

Wel dividend

Value8 voert deze papieren waardestijging op als winst, hoewel er geen kasgeld tegenover staat. Er wordt jaarlijks echter wel een dividenduitkering gedaan, mede op basis van deze papieren winst.

Dat is dus eigenlijk een greep in de kas, want het geld is er niet. Dit gebeurt overigens wel vaker, ook Schiphol keerde het afgelopen jaar extra dividend uit op basis van ongerealiseerde winst.

Nieuwe stukken

De kas van Value8 wordt gevoed door rentebetalingen van de deelnemingen, door aandeelhouders die voor €10 miljoen nieuwe stukken kochten en door banken die krediet verstrekken.

Uit de jaarrekeningen van Value8 blijkt dat de dividendbetalingen in de afgelopen jaren gestaag omhoog zijn gegaan. In 2015 is er ruim €1 miljoen uitgekeerd aan aandeelhouders, waar dat in 2013 nog €329.000 was.

Ongerealiseerde winst

De reden van deze verdriedubbeling is bekend: het gaat goed met Value8, maar die is gestoeld op ongerealiseerde winst. De Vries is zelf grootaandeelhouder bij Value8, wat betekent dat hij recht heeft op 7,49% van de winst.

De ceo heeft ook recht op een bonus, die afhankelijk is van een aantal groeicriteria, waaronder groei van het eigen vermogen en van het aandeel van 5%. Dit zijn forse percentages, die Value8 alleen in deze fase maar kan halen door overnames.

Herwaardering

Vorig jaar ontving De Vries een bonus van 24% op zijn basissalaris, dat is €40.000. Hij had daarnaast recht op een dividend van rond de €75.000. Dat betekent dat de herwaardering belangrijker is dan de ’gewone’ bonus.

Om de rust onder zijn aandeelhouders te bezweren doet hij er goed aan toe te lichten hoe hij aan deze waarderingen komt. Verder zijn andere criteria voor de dividenduitkering een goed idee. Anders blijft er geur van manipulatie aan Value8 kleven.

Dat zal De Vries met zijn achtergrond niet willen, naast het risico dat de rest van de aandeelhouders wellicht straks met lege handen staat.