Nieuws/Financieel
411127
Financieel

Inverko: uitstel van betaling

Afvalverwerker Inverko heeft woensdag uitstel van betaling aangevraagd. Verder is het faillissement aangevraagd voor dochter Inverko Polymers. De overige werkmaatschappijen van Inverko, Equipe/Inverko Compounding en Synaplast, blijven operationeel actief, aldus het bedrijf in een verklaring.

Twijfels

Inverko is al ruim twee jaar een bedrijf waar beleggers twijfels bij kunnen hebben. Dat meldde Jorden Verwer, die Inverko heeft gevolgd voor de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in een eerder bericht.

Het verlieslijdende recyclingbedrijf stelde maandag de publicatie van de resultaten over 2015 uit en waarschuwde voor het voortbestaan van de onderneming.

Inverko staat sinds eind 2013 genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs. De onderneming uit het Groningse Leek kwam destijds op Verwer over als een bedrijf met veel ambitie.

„Maar tegelijkertijd had ik twijfels bij Inverko. Ik kon er de vinger niet helemaal achterkrijgen, maar duidelijk was dat het een belegging met een zeer hoog risico was. Dat is nu ook gebleken, want Inverko verkeert in ernstige problemen”, aldus Verwer, die op veel aandeelhoudersvergaderingen het woord voert namens de VEB.

Continuïteit niet gegarandeerd

Inverko-bestuursvoorzitter Henk Alssema gaf eerder aan dat de continuïteit van zijn bedrijf niet kan worden gegarandeerd als er niets verandert. Daarom voert de afvalverwerker momenteel gesprekken met meerdere partijen die de bedrijfsactiviteiten en beursnotering willen overnemen.

Inverko bestaat uit drie delen: Inverko Polymers in Leek, Equipe/Inverko Compounding in Emmen en Synaplast in het Duitse Niederlingen. Er werken circa 65 personen.

Verkeken op beursavontuur

VEB-vertegenwoordiger Verwer heeft Alssema leren kennen als een ondernemer die gepassioneerd kan praten over zijn vak en over veel operationele kennis beschikt. „Maar hij heeft zich verkeken op het beursavontuur van Inverko.”

De beursnotering van Inverko was eerder van roemruchte bedrijven als Newconomy, Real Time Company en Vivenda Media. Onverwachte tegenvallers uit het verleden van Vivenda hebben Inverko de afgelopen jaren dwarsgezeten. „Alssema wist niet helemaal waar hij aan begon toen Inverko een beursfonds werd”, constateert Verwer.   

Noord-Nederland

Inverko is één van de weinige beursgenoteerde ondernemingen uit Noord-Nederland. Andere noordelijke bedrijven met een beursnotering zijn onder meer fietsenfabrikant Accell en ingenieursbureau Antea (het voormalige Oranjewoud).