Nieuws/Financieel
411132
Financieel

Het verschil maken

 

Al 16 jaar ben ik een zzp’er die naast zijn eigen ondernemerschap probeert het verschil te maken of iets te betekenen voor de maatschappij. Met ups en downs. Natuurlijk! Niets gaat vanzelf! Een torenhoge omzet gaat ook niet vanzelf. Maar als ik een top 5-lijstje zou maken van hoogtepunten uit ruim anderhalf decennium zelfstandig ondernemerschap, dan zou daar zeker iets vrolijks van afgelopen weekend in worden vermeld.

Op Pinksterzaterdag heb ik namelijk samen met Michael van Praag, voorzitter van de KNVB ten overstaan van klikkende persfotografen en het schrijvende journaille, de allereerste Ball Of Respect mogen uitreiken aan de 26-jarige Marijn van der Linden, de meest sportieve amateurvoetballer van Nederland. Hij speelt in het tweede zaterdagelftal van SV Hoofddorp. Michael van Praag reageerde – toen hij werd uitgenodigd - onmiddellijk positief op het concept van de Ball of Respect.

Ball Of Respect

Eerst maar eens even uitleggen wat deze bal inhoudt. Samen met een van de spelers, Rick Bemelmans, meende ik dat we náást mijn shirtsponsoring van dit team, een sociaal-maatschappelijk initiatief dienden te lanceren. Dat werd de Ball Of Respect. Alle spelers uit het team hebben in oktober hun handtekening op de bal gezet, waarmee ze bevestigden dat ze sportiviteit en respect op het voetbalveld ten aanzien van zichzelf, de tegenstanders, de scheids- en grensrechters, het publiek en andere vrijwilligers hoog in het vaandel hebben staan. En, als de emoties onverhoopt toch hoog oplopen, dan corrigeer je jezelf. En de anderen.

Aan het eind van het seizoen mogen de spelers dan zelf bepalen wie van hen de meest sportieve speler was. Die mag dan de Ball Of Respect, met alle handtekeningen van zijn teammaatjes, als herinnering aan een sportief voetbalseizoen mee naar huis nemen. Zo heb je het ongemerkt toch weer even over sportiviteit en respect op de sportvelden en maak je het effectief tot een dingetje van de spelers zelf. Bottom-up dus.

Feestje?

Vorige week peinsde ik me suf hoe ik tóch iets meer kon maken van die uitreiking. Moest ik, als shirtsponsor, de bal uitreiken? Een klein feestje? Maar ineens zag ik het licht. Via-via kon ik rechtstreeks de voorzitter van de KNVB bereiken. Met dank aan mijn netwerk! En, tot mijn vreugde – ik zei het al – wilde Michael van Praag afgelopen zaterdag tijd vrij maken om de uitreiking in de kantine van SV Hoofddorp te doen. Ik ben hem daar zéér dankbaar voor.

Landelijk uitrollen

Maar, het werd nóg leuker en interessanter. De KNVB is zó positief over het doel van de Ball Of Respect dat de zichtbaar bevlogen preses al de toezegging deed dat de KNVB mij wil helpen om dit concept landelijk uit te rollen. Dus, dat over een paar jaar ieder amateurelftal in Nederland een eigen Ball Of Respect heeft. Hoe mooi kan een droom zijn? Hij wil bovendien de Minister van VWS erbij gaan betrekken, zo stelde hij in zijn speech in een tjokvolle kantine van SV Hoofddorp.

Wow! Mooier had ik het van te voren niet kunnen bedenken. Ik ben apetrots. Om het maar even op z’n Ivo Niehes te zeggen: dit is unaniem een belachelijk en groot succes. Overigens niet eens zo specifiek voor mij. Maar wel voor het amateurvoetbal in Nederland.

En als ik het tot slot tóch even wél over mezelf heb: ik geloof dat het me is gelukt om nu écht het verschil te maken en daadwerkelijk iets te kunnen betekenen voor de maatschappij. Met dank aan mijn ondernemerschap dat via de shirtsponsoring als katalysator diende.

Dat stemt me goed. En, niet onbelangrijk… dit heerlijke weekendgevoel is eigenlijk véél lekkerder dan een torenhoge omzet.