Nieuws/Financieel
411146
Financieel

ForFarmers zoekt bij beursgang verzekeraars en pensioenfondsen

Boeren kunnen fors cashen

Amsterdam - De boeren, die zijn aangesloten bij de Lochemse coöperatie ForFarmers, kunnen veel geld verdienen als het bedrijf in mei naar de beurs gaat. Ruim 65% van het samenwerkingsverband is nog in handen van de plaatselijke boeren.

,,De beursgang van ForFarmers is een bijzondere stap van een voorheen lokale coöperatie uit het oosten van het land. De boeren zijn hartstikke trots dat ze straks op de borden van Het Damrak genoteerd staan’’, zegt directeur Yoram Knoop van ForFarmers.

Erfgoed

Hij zegt blij te zijn dat de boeren, die eerst nog bang waren dat hun belang zou ondersneeuwen door winstbejag, overstag zijn gegaan. Afgelopen vrijdag besloten ze unaniem tot een beursgang. ,,Een logische stap’’, vindt Knoop. ,,En ook mooi. Nederland heeft een grote agrarische sector. ForFarmers is straks het enige beurgenoteerde landbouwfonds. Dit is toch een stukje Nederlands erfgoed.’’

ForFarmers timmert de laatste jaren internationaal hard aan de weg. Het bedrijf komt voort uit een stuk of honderd kleine coöperaties. In de laatste jaren van de vorige eeuw zag hun toekomst er niet al te best uit. De Nederlandse veestapel kromp en de mengvoederbedrijven krompen mee. Maar door de handen ineen te slaan, is het bedrijf uit Lochem een trotse Europees marktleider geworden met een afzet van 9,1 miljoen ton diervoer. De netto-omzet bedroeg vorig jaar ruim €2,2 miljard. Het bedrijf heeft 2.370 medewerkers in dienst en productievestigingen in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Geld genoeg

,,Anders dan bij andere beursgangen is niet ons voornaamste doel om geld op te halen. Dat hebben we genoeg. We hebben honderden miljoenen in kas om acquisities te doen en onze solvabiliteit is 55%’’, zegt Knoop.

ForFarmers wil vooral een bredere groep van beleggers aantrekken, zodat de aandelen beter verhandeld kunnen worden en de koers omhoog kan, legt Knoop uit. ,,Het is een technische beursgang. Er worden geen nieuwe aandelen uitgegeven.’’ De tocht naar Het Damrak wordt begeleid door de banken ABN Amro en de Rabobank.

Externe beleggers

Het is niet zo dat je nu niet aan aandelen ForFarmers kunt komen. Sinds een jaar of vijf zijn de aandelen ForFarmers al verhandelbaar via een handelsplatform bij Van Lanschot Bankiers. ,,Er staan nu 107 miljoen aandelen uit tegen €6,30. Dat betekent dat er een half miljard aan waarde is toegevoegd’’, zegt Knoop.

Het aandeel van externe beleggers is in die tijd fors gegroeid. Op dit moment zit 34% van aandelenkapitaal al bij externe investeerders. Maar dat zijn voornamelijk families. Knoop zou graag ook institutionele beleggers als verzekeraars en pensioenfondsen aantrekken. Gemiddeld genomen is bij een beursgenoteerd fonds zo'n 80% van de aandelen in handen van institutionele beleggers, zegt hij ,,Maar die mogen vanwege hun eigen corporatie governance-regels niet handelen via het platform bij Van Landschot Bankiers.’’

Discount

De baas van ForFarmers denkt dat er nog genoeg rek in het aandeel zit. Ook analisten hebben het idee dat aandelen ForFarmers op dit momen tegen een discount worden verhandeld, omdat er geen vraag is vanuit instituties. Boze tongen beweren echter dat ForFarmers met een beursnotering ook de vrijheid krijgt om geld op te halen via de kapitaalmarkt, waardoor het belang van de boeren verwatert.

De aangesloten boeren hebben nog 65% van de aandelen in handen. Hun aandeel kan niet onder de 20% zakken. De boeren wilden dit niet omdat dan een aantal prioriteitsrechten vervallen, zoals het recht om drie personen in de raad van commissarissen te benoemen.

Investeringen

,,Boeren kunnen straks zelf beslissen of ze aandelen van de hand doen of niet. De beursgang verandert niets in hun relatie met ForFarmers’’, zegt Knoop. Veel varkenshouders hebben echter moeilijke jaren achter de rug met slechte rendementen. Hoewel de export van varkensvlees naar China groeit, kon dit het wegvallen van de Russische afzetmarkt niet volledig compenseren. In de Europese markt daalt bovendien de consumptie van varkensvlees. ,,Ik kan me voorstellen dat sommige boeren wel wat geld kunnen gebruiken voor investeringen’’, zegt Knoop.

Meld u hier gratis aan voor de nieuwsbrief van DFT Avond.