Nieuws/Financieel
411169
Financieel

 Wall Street kan kraken, AEX naar 410-412?

Wall Street moest opnieuw alle winst van de dag ervoor inleveren, dat was vorige week ook al een keer het geval na een stevige rally. Dat wil zeggen dat de markt het erg moeilijk krijgt om zich uit de zware weerstand aan de bovenkant te wringen.

We zijn dat trouwens niet gewend op Wall Street, de indices daar laten niet vaak dit soort grote bewegingen zien en vooral niet aan beide kanten met duidelijk een zwaar gevecht tussen de BULLS en de BEARS. De BEARS zijn duidelijk in aantal aan het groeien want van de afgelopen pakweg 14 handelsdagen zitten er 5 tussen waarbij de Dow Jones tot ongeveer 200 punten verloor, de vorige keren dat de Dow zo een reeks startte leidde tot een redelijk diepe bodem in augustus 2015 en januari 2016.

Zie de grafiek onderaan deze update waar ik bij de Dow Jones de opzet van de dalingen die ik net noemde en die van nu aangeef. De kans is dus redelijk groot dat de indices nog een diepe duik gaan maken de komende weken. Niets is zeker, wel lijkt de opzet daartoe vrij betrouwbaar technisch bekeken waardoor Wall Street zich aan het opmaken is voor een nieuwe duik omlaag.

De indices in Europa begonnen zeer optimistisch aan de dag maar moesten alles inleveren naarmate de sessie vorderde, een reden daartoe was dat de Britten nu meer en meer kiezen voor een BREXIT. Dat hangt ook al een tijdje boven de markt en drukt in Europa de koersen momenteel.

Verder verslechteren de technische condities bij de AEX en dus ook de DAX wat ook te zien is via de grafieken. Neem daarbij nog het verloop van de olieprijs waar er een correctie op wordt verwacht vanaf de 50 dollar en de druk kan verder toenemen, zeker bij de AEX waar Shell zwaar weegt en altijd mee beweegt met de olieprijs. Kortom, er zijn veel redenen aanwezig om aan te nemen dat de markt een duik kan maken de komende 2-3 weken.

Technisch Blok:

Bij de indices op Wall Street zien we dat het steeds moeilijker wordt om verder te stijgen, de Dow Jones zet maandag nog een sterke dag neer maar gisteren werd de winst helemaal terug gegeven en kwam de index zelfs onder de bodem van vrijdag uit. Dat is nu al voor de 2e keer in een week tijd dat Wall Street na een zeer sterke sessie alles in moet leveren, zoiets zijn we niet gewend daar en het toont aan dat de BULLS de boel niet verder omhoog kunnen sturen.

De druk omlaag samen met het Schouder-KOP-Schouder patroon dat er staat bij zowel de Dow Jones als bij de S&P 500 kan deze indices in eerste instantie 2-3% verder omlaag sturen. Dan zou de 17.100 punten voor de Dow een eerste doel worden, bij de S&P 500 kan dan de 2000-2005 punten voor een eerste houvast zorgen. Onder deze steunpunten ziet het er snel minder goed uit, dan ligt er een gat van tussen de 4-5% lager nog. Eerst de genoemde steunpunten in de gaten houden, daarna zien we verder. Bij de genoemde doelen wacht ook het 200-MA zowel bij de Dow Jones (17.100) als bij de S&P 500 (2010). Weerstand nu de toppen van deze week, bij de Dow de 17.750 en bij de S&P 500 rond de 2065-2070 punten.

Bij de AEX een pump and dump gisteren, weerstand nu de 438 met steun duidelijk tussen de 426 en 428 punten. Als de AEX onder de 426 zakt dan kan de 410-412 zone wel eens snel worden opgezocht hetgeen overeenkomt met wat ik verwacht op Wall Street. Ook bij de AEX moeten we dan bekijken wat de kansen worden daar bij dat doel. Hoe dan ook, het ziet er allemaal niet sterk uit op de beurzen op dit ogenblik. Weerstand voor de AEX nu de 433 met daarboven de 438 en de 440 punten. Dan de DAX, steun daar nu de 9750 met later de 9500 en de 9320 punten waar de DAX snel naartoe kan als we de redenen van hierboven bij de andere indices erbij pakken. Weerstand duidelijk de 10.050-10.080 punten, later de 10.150 punten.

 

Trading ofwel adviesdiensten:

Sinds de start van het jaar hebben we via enkele transacties (gemiddeld 7 per maand) al een mooie winst kunnen behalen via onze adviesdiensten. AEX Systeem Trading waar we met €1500 werken en alleen op de AEX index, en daarmee ofwel 500, 750 of 1000 Boosters (Turbo's) kopen per Transactie halen we sinds 1 januari dit jaar een winst van €6185 wat goed is voor 412%.

Via dit systeem beperken we door de lage inleg meteen ook de grote risico's zodat het voor iedereen leuk blijft om mee te doen. Meedoen met onze adviesdiensten kan via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop/marktplaats.html waarvoor u zich kunt inschrijven via de aanbieding die loopt tot 1 JUNI vanaf €39 ... U komt dan meteen op de lijst te staan zodat u mee kunt doen met de acties van deze week ...

Euro-dollar:

De euro doet een stapje terug vandaag, de 1,125 dollar komt opnieuw in beeld zo te zien. Steun nu de 1,125 met daaronder de 1,105 dollar, pas onder die 1,105 dollar ziet het er minder goed uit voor de euro. Voorlopig nog de 1,125 als steun en aangezien de euro al een tijdje tussen de 1,125 en de 1,145 dollar aan het bewegen is verwacht ik nog niet teveel druk naar omlaag maar we sluiten niks uit. Brede range 1,105-1,17 dollar, de smalle range 1,125-1,165 dollar. Zonder veel nieuws over de Centrale Banken voorzie ik geen grote move wat betreft de euro ofwel de dollar, de ECB komt pas weer op 2 juni met een vergadering terwijl we tot 15 juni moeiten wachten op de FED. Daarom denk ik dat de tradingrange 1,125-1,145 dollar zal blijven staan voorlopig.

Brent olie:

De olie komt heel dicht bij het doel van 50 dollar, even aanraken zou kunnen met daarna een terugval voor het eerst in dagen want de olie stoomt maar door omhoog en bereikt bijna een dubbele prijs ten opzichte van de bodem gemaakt rond 20 januari. Dat als we er de technische analyse op toepassen, dan zou het gebied tussen de 0 en de 26 dollar omgeklapt kunnen worden waardoor we ergens net boven de 50 dollar uitkomen. De olie staat dus bijna 100% boven zijn laagste stand.

Uiteraard is de olie zeer speculatief van aard, zolang de speculanten opkopen zit er weinig verval in tot het plots afloopt en men de koers weer gaat drukken. als dat het geval wordt dan zullen we dezelfde speculanten weer zien dumpen ofwel gaan ze proberen te verdienen aan een daling. De laatste dagen merken we op dat er ook wat shorts afgedekt worden door margin verplichtingen door partijen die zich hebben verkeken op het prijsverloop van de olie. Er zitten veel partijen zwaar short in de olie sinds de mislukte bijeenkomst van de OPEC midden april, dat zou dan vanaf een prijs rond de 41-42 dollar zijn. Daar dacht de markt dat de olie zwaar zou kunnen inleveren maar het tegenovergestelde gebeurde toen.

 

Guy Boscart is market Timer & Technisch Analist. Oprichter en eigenaar van de beurswebsite www.usmarktes.nl