Nieuws/Financieel
411189
Financieel

'AEX opent lager'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs opent woensdag naar verwachting lager, in navolging van de verliezen op Wall Street en in Azië. Beleggers op Beursplein 5 kregen een aantal bedrijfsresultaten te verwerken, waaronder die van verzekeraar Delta Lloyd en biotechnologiebedrijf Pharming.

Delta Lloyd had in het eerste kwartaal last van de scherpe daling van de rente. Dat had een ongunstige impact op de kapitaalpositie, aldus de verzekeraar. Pharming zag het verlies in het eerste kwartaal oplopen tot 3,4 miljoen euro. Hogere financieringskosten waren daar mede debet aan.

Uitbater van skihallen SnowWorld opende eveneens de boeken. Het zag in de eerste zes maanden van het jaar een winststijging van bijna 12 procent, tot 4,7 miljoen euro. Verder kwam softwarebedrijf Tie Kinetix met de prestaties over de eerste helft van zijn gebroken boekjaar naar buiten.

FedEx

De Amerikaanse pakketvervoerder FedEx maakte bekend het bod op TNT gestand te doen. Het heeft inmiddels bijna 90 procent van de aandelen van het concern in bezit. Beleggers die hun stukken nog niet hebben aangeboden, kunnen dat doen in de na-aanmeldingstermijn die begint op 19 mei en eindigt op 1 juni.

Op macro-economisch vlak staan onder meer de inflatiecijfers uit de eurozone op de rol. Verder kijken beleggers uit naar de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank, die in de avond worden gepresenteerd.

De olieprijs liep weer wat verder op. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond voorbeurs 0,3 procent hoger op 48,44 dollar en Brentolie werd 0,2 procent duurder op 49,38 dollar per vat. De euro was 1,1283 dollar waard, tegen 1,1340 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag.