Nieuws/Financieel
411197
Financieel

Pharming ziet verlies oplopen

LEIDEN (AFN) - Biotechnologiebedrijf Pharming heeft in het eerste kwartaal een nettoverlies geleden van 3,4 miljoen euro. Dat is flink meer dan het tekort van 1,3 miljoen euro dat een jaar eerder onder de streep resteerde. Hogere financieringskosten waren daar mede debet aan.

Pharming rapporteerde woensdag een kwartaalomzet van 2,2 miljoen euro, bijna een kwart meer dan in het eerste kwartaal van 2015. De opbrengsten uit de verkoop van medicijnen lag met 1,6 miljoen euro ruim een derde hoger dan een jaar eerder, de inkomsten uit licenties bleven stabiel op 0,6 miljoen euro. Met name in de Verenigde Staten zat de verkoop van Ruconest in de lift.

Daarbij kende Pharming een trage start van het jaar, als gevolg van een reorganisatie bij zijn Amerikaanse samenwerkingspartner. Daardoor bleven de verkopen in januari en februari achter bij de verwachtingen. In maart werd wel een inhaalslag gemaakt. Ook in april en mei bleven de verkopen sterk, aldus het bedrijf.

Brutowinst

De brutowinst verdubbelde tot 1,6 miljoen euro. Dit ondanks een fikse stijging van de operationele kosten, van 3,8 miljoen naar 4,9 miljoen euro. Ook de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling namen flink toe, van 2,7 miljoen naar 3,7 miljoen euro.

Financiële prognoses gaf Pharming niet, maar het bedrijf zal de komende kwartalen het operationeel resultaat telkens verbeteren, voorspelde topman Sijmen de Vries. In het eerste kwartaal was door de tegenvallende omzetontwikkeling sprake van een verslechtering, van 3 miljoen naar 3,2 miljoen euro negatief

De Vries rekent erop dat de verkopen voorlopig verder blijven toenemen, al gaat dat soms met horten en stoten. Aan de andere kant blijft het bedrijf ook flink investeren. ,,Het is positief dat we daarvoor weer de moed hebben opgevat', aldus de topman.